Hlavní obsah

Uvařil křečka v mikrovlnce, soud ho poslal za mříže

Novinky, Jakub Kynčl
Hartlepool

Ve Velké Británii padl přelomový trest odnětí svobody za týrání zvířete. Vysloužil si ho 29letý Anthony Parker, který v opilosti "uvařil zaživa" svého křečka v mikrovlnné troubě. Soud rozhodl, že křeček umíral v bolestné agónií, a proto rozhodl o poslání bezcitného muže za mříže. Pobude si tam devět týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Křeček utrpěl v mikrovlnce vážné popáleniny. Ilustrační foto

Článek

Parker údajně popíjel alkohol se svou přítelkyní od deseti hodin dopoledne, když se večer bez zjevného důvodu rozhodl utrápit svého křečka. Samičku Susie vložil do mikrovlnné trouby, kterou zavřel a posléze zapnul. Tato fakta se soudce dozvěděl od policistů, kteří v domě 29letého muže zasahovali v ranních hodinách následujícího dne.

Stále ještě opilý muž řekl tehdy policistům: "Dal jsem ho do mikrovlnky, ale nechtěl jsem ho zabít. Pouze jsem se hádal s přítelkyní a chtěl jsem, aby to viděla. Opravdu jsem nemínil ho zabít, byl to ten nejlepší křeček, kterého jsem kdy měl."

Ochranáři zvířat na straně žalobce uvedli, že tělo hlodavce našli policisté následně v popelnici před jeho domem. Tělo zvířete bylo přivezeno soudnímu veterináři, který určil, že rty zvířete byly bezbarvé a všechny končetiny byly zarudlé. Pitva ukázala, že zvíře zemřelo na následky mikrovlnné radiace. Zvíře zároveň utrpělo vážné popáleniny nejen na povrchu těla, ale i uvnitř.

Nesmí chovat zvířata

"Buňky v těle jsou ze 70 procent tvořeny vodou. Když voda zteplá a má tendenci expandovat, buňky vybuchnou a odumírají. Uvolní se tím hodně chemikálií, a když buňky explodují, tak přenášejí zkušenost bolesti celým tělem a snaží se přimět oběť, aby se vzdálila od zdroje poškozování, který způsobuje bolest. To se však v tomto případě zvířeti nemohlo podařit," uvedl veterinář.

Soud nakonec vynesl přísný, ale podle ochránců přírody zasloužený rozsudek. Taylor si pobude devět týdnů za mřížemi. Mimo to nesmí chovat žádné domácí zvíře po dobu pěti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám