Hlavní obsah

Žena trpící rakovinou čekala, až syna odvede poprvé do školky, den poté zemřela

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sutton

Udržet se při životě až do dne, kdy půjde její syn poprvé do školky a odvést ho tam spolu se svým mužem. To byl hlavní cíl 31leté Gemmy Hoggové z Velké Británie. Toho se jí díky obrovské síle vůle podařilo dosáhnout. Hned druhý den však ve spánku zákeřné chorobě podlehla.

Článek

Byl to poslední záchvěv odhodlaného boje proti smrtelné nemoci. Žena byla rozhodnuta vidět první den svého čtyřletého syna ve školce, podepsala si revers z hospicu, ve kterém umírala na agresivní formu rakoviny. Cestu do školy absolvovala se svým čtyřletým synem Thomasem bok po boku.

Pouze den na to zemřela Gemma ve spánku v hospicu obklopená svým manželem Simonem a jejich třemi potomky. Její životní partner několik dní po její smrti popsal její odvážný boj jako inspirující.

"Jako matka byla zcela šťastná, naplňovalo ji to. Nikdy se nezajímala o materiální věci, stačilo jí, když měla svou rodinu okolo sebe. Z hospice už podle lékařů vycházet neměla, ale to byla celá Gemma - tvrdohlavá až do samotného konce," uvedl smutný vdovec.

Chtěli se stěhovat do Francie

Celá rodina se měla přitom z britského Suttonu, nacházejícím se v hrabství Surrey, stěhovat do Francie. Jenže právě v té době lékaři u ženy diagnostikovali agresivní formu rakoviny prsu, kterou trpí jen asi čtyři procenta ze všech postižených touto chorobou.

Rodina se tak v roce 2008 přestěhovala pouze do nedalekého Horley, aby to měla Gemma blíže ke svým rodičům během šestiměsíční chemoterapie. Neminula ji tehdy ani mastektomie, tedy částečné odstranění prsu s cílem zničení nádoru v celém jeho rozsahu. A ačkoli jí lékaři posléze oznámili, že je zcela vyléčená, v loňském říjnu se zákeřná nemoc vrátila. Jen o tři měsíce později se dozvěděla, že se rakovina rozšířila a je již neléčitelná.

Odvážná matka se však obratem pustila do životního úkolu, začala se snažit připravovat své tři děti (šestiletou Isabelle, čtyřletého Thomase a dvouletého Jamese) na život bez ní.

Začala vyrábět upomínkové předměty

"Začala pro všechny tři vyrábět polštářky se svou fotkou a slovy: 'Když budete potřebovat pomazlit, jsem tu stále pro vás'," uvedl její otec Peter Carpenter.

Vyrobila pro všechny tři i speciální vzpomínkové krabičky naplněné drobnými upomínkovými předměty, které jim mají pomoct si na ni jednou vzpomenout. Stejně tak napsala deník svého života a dala dohromady mnoho rodinných fotek ze všech možných příležitostí.

Jejím finálním výkonem však bylo to, že opustila hospic, ve kterém v bolestech umírala.

"Byla neuvěřitelná. Opravdu chtěla vidět Thomase ve školní uniformě. To byl její poslední životní cíl," dodal v slzách Gemmin otec.

Reklama

Výběr článků

Načítám