Hlavní obsah

Lennonův vrah chtěl zabít i Elizabeth Taylorovou a další celebrity

– New York
Novinky, Dagmar Plecháčová

Vrah Johna Lennona Mark Chapman se v nedávném rozhovoru přiznal, že měl v plánu zabít nejen slavného člena skupiny Beatles. Na svém seznamu smrti měl podle britského listu Daily Mail řadu dalších celebrit: Elizabeth Taylorovou, Lennonova kolegu z Beatles Paula McCartneyho, dřívější první dámu Spojených států Jackie Kennedyovou Onassisovou a známého amerického herce a scénáristu Johnnyho Carsona.

Foto: Profimedia.cz

Mark Chapman na policejním snímku z roku 2010.

Článek

Chapman uvedl, že usiloval o zabití i jiných celebrit poté, co před třiceti lety zastřelil Lennona před jeho newyorským apartmánem.

„Měl jsem seznam lidí, které jsem chtěl zabít a on byl na samém vrcholu. Kdyby to nebyl Lennon, byl by to někdo jiný,“ řekl vrah slavného ‚brouka‘. John Lennon se mu však zároveň zdál nejpřístupnější.

Foto: Profimedia.cz

Yoko Ono a John Lennon na archivním snímku

Na otázku, podle čeho si celebrity na svůj seznam vybíral, Chapman řekl: „Byli slavní, to byl ten důvod. Nebylo to nutně kvůli nim, bylo to jen o mně. Zjistil jsem si, v jaké budově se bude Lennon nacházet. Nebyl tak izolovaný, jako by mohli být jiní.“

Toužil se stát slavným

Nyní pětapadesátiletý Chapman, který je již 30 let ve vězení, dále přiznal, že měl sebevražedné sklony, nakonec se však rozhodl, že raději zabije někoho jiného. Dalším důvodem byla touha po slávě, postupně však přestával věřit, že by se známým mohl stát.

„Cítil jsem, že když bych zabil Johna Lennona, stanu se někým, ale místo toho byl ze mě vrah. A vrazi nejsou někým, ale velkým nikým. Byl to naprosto sobecký čin. Myslel jsem jen na sebe a kým se stanu. Udělal jsem hrozné rozhodnutí, když jsem ukončil něčí život. Tohle rozhodně není něco, na co bych byl hrdý,“ dodal nakonec kajícně Chapman.

Reklama

Související články

Lennonův vrah zůstane ve vězení

Americký soud v Buffalu v úterý zamítl šestou žádost vraha Johna Lennona o propuštění z vězení. Mark David Chapman byl za Lennonovu vraždu z roku 1980 odsouzen...

Výběr článků

Načítám