Hlavní obsah

Vědci "oživili" 11letou Atéňanku, která žila v 5. století před naším letopočtem

– Atény
Novinky, Jakub Kynčl

Řečtí vědci a archeologové úspěšně rekonstruovali tvář 11leté dívky žijící v Aténách v 5. století před naším letopočtem. Hlavním pomocníkem jim přitom byla dívčina kostra, která se ve skvělém stavu dochovala v prastarém hrobě. Lebka byla zcela netknutá, a to i včetně zubů.

Článek

Jedenáctiletá dívka žijící v pátém století před naším letopočtem zemřela na břišní tyfus během moru, který ve městě řádil okolo roku 430 před Kristem. Její kostra byla nalezena v masovém hrobě nedaleko aténského hřbitova Keramikos, když se v roce 1995 vykopávaly prostory pro podzemní dráhu.

V masovém hrobě archeologové našli celkem 150 těl, včetně ženských a dětských. Celkem 19 řeckých vědců ve spolupráci s jedním kolegou ze Švédska, dávalo dohromady předpokládaný vzhled malé holčičky pod vedením profesora a ortodonisty z Aténské univerzity Manolise Papagrigorakise.

Dívku si prý vědci vybrali kvůli skvěle dochované lebce a chrupu. Pro rekonstrukci obličeje tak měli tolik podkladů, kolik si jen mohli přát.

Dochovaly se i mléčné zuby

"Měli jsme celou lebku, čelist a zuby. A co je navíc naprosto ojedinělé, dochovaly se i mléčné zuby. Právě ty nám pomohly v tom, aby mohla být naše finální reprodukce velmi přesná. Myslíme, že je figurína podobná té skutečné dívce asi tak na 95 procent," uvedl Papagrigorakis.

Vědci použili při své práci 3D technologický program nazývaný "Manchesterská metoda", který se často používá při rekonstrukčních procesech egyptských mumií.

Odběr DNA prokázal, že dívka skutečně zemřela na břišní tyfus, stejně tak jako světoznámý aténský státník Periklés.

Reklama

Výběr článků

Načítám