Hlavní obsah

Vědci už jsou krok od vynalezení čtečky lidských myšlenek

Novinky, Dagmar Plecháčová
Salt Lake City

Umění číst myšlenky už nebude patřit jen do říše sci-fi filmů, ale již brzy se může stát realitou. Vědci objevili způsob, jak překládat lidské myšlenky do řeči. Již dříve bylo možné transformovat pomocí senzorů připevněných k povrchu mozku ty nejzákladnější signály do podoby řeči, ale nyní jde o průlom, kdy se mají myšlenky převést s více než 90procentní přesností.

Foto: Profimedia.cz

Čtení myšlenek je podle amerických vědců otázkou pár let.

Článek

Tento zlomový vývoj by měl nejvíce pomoci pacientům, kteří nemohou mluvit, ale v budoucnu by zároveň mělo být možné tímto způsobem číst myšlenky kohokoli.

„Byli jsme bez sebe vzrušením, když to celé začalo fungovat. Byl to jeden z momentů, kdy do sebe všechno muselo zapadnout. Nyní jsme schopní rozluštit signály z mozku a převést je do slovního projevu přístrojem, který může dlouhodobě pomáhat paralyzovaným pacientům,“ uvedl profesor Bradley Greger z univerzity v Utahu, který vedl výzkumný tým.

Myšlenky nahrané do počítače se spojily se slovy

Průlom v experimentu nastal v momentě, kdy byly k řečovému centru mozku umístěny dvě mřížky se 16 miniaturními elektrodami. Díky nim vědci nahráli signály mozku do počítače. Začali přitom na deseti základních slovech a spojeních, která by mohl nemohoucí člověk potřebovat nejvíce: ano, ne, horké, studené, mám hlad, mám žízeň, dobrý den, na shledanou, více a méně.

Signály z mozku nahrané do počítače se poté spojily s odpovídající čtenou podobou. Úspěšnost spojování myšlenek se slovy v jejich pozdějším testování byla až 90 procent. Profesor Greger se svým týmem věří, že brzy bude možné díky "čtečce myšlenek" překládat vše, na co myslíme, do podoby řeči.

Základní využití je však stále věnováno lidem, jejichž mozek pracuje správně a vysílá stejné signály jako mozky zcela zdravých lidí. Pacienti se liší pouze tím, že většinou vinou nějakého zranění nemohou mluvit nebo se pohybovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám