Hlavní obsah

Stroje se továrnám nevyplatí, čínský dělník je výkonnější a levnější

Novinky, Jakub Kynčl

Stěžujete si, že je vaše práce poměrně nezáživná? Ani práce u pásu není nic, v porovnání s prací v továrnách, kterou dělají milióny lidí v Číně. Pokud jste tedy někdy přemýšleli o tom, proč máte v balíčku hracích karet špatný počet, video, které se nyní objevilo na internetu, vám to možná objasní.

Článek

Práce v čínských továrnách není žádný med - žádné výplatní pásky, minimální plat, žádná zdravotní péče, úmorná dřina nejméně 12 hodin denně a špatné pracovní prostředí. I tak ale nemají milióny lidí jinou volbu a v zájmu přežití své rodiny tam pracují.

Počátkem září se objevilo na internetu video, které ukazuje, jakou práci dělají baliči hracích karet, které se dostávají mimo jiné i do Evropy. Ačkoliv nejde o nikterak fyzicky těžkou práci, dělat ji byť i jen několik hodin, tak většině z nás začne jít hlava kolem. Číňan složí krabičku v průměru za neuvěřitelných pět vteřin.

A plat? Pohybuje se v přepočtu ve stovkách korun měsíčně. Jejich pracovní síla je totiž tak levná, že se továrnám nevyplatí místo nich využívat stroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám