Hlavní obsah

Nejstarší šampaňské na světě je vylovené, potápěči našli i pivo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dallas

V červenci našli potápěči na dně Baltského moře, na poloviční cestě mezi švédským a finským pobřežím, vrak plachetnice, který obsahoval asi nejstarší zachovalé francouzské šampaňské na světě. Nyní se pro něj skupina potápěčů vypravila a na hladinu přinesla i nečekaný bonus, několik láhví archivního chmelového moku.

Článek

Potopená loď se nacházela asi 50 metrů pod hladinou moře a obsahovala velké množství neporušeného šampaňského v láhvích, které se používaly v 18. století. Po otevření jedné z láhví a ochutnání jejího obsahu se ukázalo, že tento - s největší pravděpodobností francouzský - perlivý mok má vynikající chuť.

Potápěči navíc objevili několik láhví, ve kterých se nachází pivo ze stejné doby. Jeho cena zatím nebyla odhadnuta, stejně tak, jako není jasné, zda je chmelový mok stále pitelný.

Doposud nejstarší zachované šampaňské na světě má 184 let. Šampaňské, které našli potápěči na dně Baltu, je však podle odborníků možná ještě starší a může být i přes 200 let staré. Potápěči se nejdříve domnívali, že je na dně něco přes 30 láhví, nakonec jich však našli asi 70.

Cena? I milión za láhev

Na radu expertů však zatím neuvedli, kolik láhví je nezkažených, ve stavu umožňujícím prodej. Činí tak kvůli vysoké ceně, za kterou se budou láhve v aukcích prodávat. Kdyby ohlásili, že jich je v pořádku všech 70, cena by jistě okamžitě poklesla.

Podle enoložky, odbornice na víno, Elly Grüssnerové Cromwellové-Morganové, která byla požádána o degustaci šampaňského, je pěnivý mok skvostný a dokonale zachovalý. Je jisté, že vzhledem k věku tohoto šampaňského se bude hodnota jedné láhve pohybovat v sumách okolo miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám