Hlavní obsah

V Brazílii řádilo smrtící ohnivé tornádo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aracatuba

Vypadalo to jako speciální efekt ze snímku o Harrym Potterovi, ale bylo to životu nebezpečné. Poměrně vzácný úkaz se prohnal přes pole v brazilském městě Aracatuba v jižním státě Sao Paulo a následně přerušil dopravu v oblasti.

Článek

Ohnivé tornádo způsobil silný, vyprahlý vítr, který rozdmýchal vznikající lesní požár. Úkaz, kterému se taktéž přezdívá ohnivý ďábel, může vzniknout, když je sloupec teplého stoupajícího vzduchu obklopen plameny.

Jev může být výjimečně i stovky metrů vysoký a způsobit rozsáhlou devastaci oblastí, které zasáhne.

Drsný přírodní fenomén udeřil po týdnech veder, které způsobily v oblasti Sao Paula extrémně suché ovzduší, vlhkost byla velmi podobná té na Sahaře. Ve městě naposledy pršelo před třemi měsíci.

Na podobný úkaz vzpomíná také Japonsko. Roku 1923 vyvolalo tzv. velké zemětřesení v Kantó obrovské tornádo, které narostlo do rozměrů velkého města a během 15 minut zabilo 38 000 osob. Města Jokohama a Tokio byla po zemětřesení a řádění ohnivého ďábla téměř celá zničena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám