Hlavní obsah

Na Borneu objevili žabku o velikosti hrášku

– Kuching
Novinky, Jakub Kynčl

Třetí největší ostrov světa Borneo odkryl další ze svých tajemství. Vědci tam nyní objevili žábu, která v dospělosti dorůstá zhruba deseti až 12 milimetrů. Pojmenovali ji Microhyla nepenthicola. Informoval o tom magazín Zootaxa.

Článek

Indraneil Das z Institutu Biodiverzity a Ochrany životního prostředí malajské sarawacké univerzity uvedl, že byl tento druh dříve špatně identifikován v několika muzeích.

"Vědci se automaticky domnívali, že jde o mláďata nějakého jiného druhu, ale ukázalo se, že to jsou dospělci nově objeveného mikrodruhu žab," uvedl Das.

Das publikoval výsledky své studie společně s dalším vědcem Alexanderem Haasem z německého Hamburku. Miniaturní žáby prý nalezli na kraji cesty vedoucí k vrcholu hory Gunung Serapi v národním parku Kubah v malajském státě Sarawak na ostrově Borneo.

Druhá nejmenší na světě

Vědci tvrdí, že žáby vystopovali díky specifickému zvuku, který vydávají. Popsali ho jako značně pronikavé skřehotání, které začalo krátce po soumraku. Žabičky poté přiměli skočit na kus bílého oblečení, aby je mohli lépe prostudovat.

Nejmenší žába na světě je však pravděpodobně stále Eleutherodactylus iberia, která žije na jihu Kuby. Její samečci měří v dospělosti zhruba jen 9,8 milimetru a jsou tak o zlomek centimetru menší než samečci nově objeveného druhu na Borneu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám