Hlavní obsah

Hitler měl semitské i africké kořeny, ukázaly testy DNA

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Haploskupina E1b1b1 - tak přesně pod tímto chromozomovým kódem se údajně ukrývá informace dokazující, že vůdce Třetí říše měl do jím propagovaného árijského typu člověka velmi daleko. Haploskupina E1b1b1, která byla testy DNA objevena, je totiž u lidí ze západu Evropy značně netypická. Nejčastěji se objevovala u marockých, alžírských a tuniských Berberů, případně u aškenázských i sefardských Židů.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler

Článek

"Z výsledků naší studie lze vyvodit, že Hitler byl svým původem spřízněný s lidem, kterým opovrhoval," uvedl belgický novinář Jean-Paul Mulders, který společně s historikem Marcem Vermeerenem vypátral velké množství Hitlerových příbuzných, včetně rakouského farmáře, který je jeho bratrancem. Informoval o tom belgický magazín Knack.

Haploskupina E1b1b1 je hlavním důkazem podporujícím tvrzení, že mezi Hitlerovými předky byli Židé. Magazín Knack, který výsledky DNA testů publikoval, informoval o tom, že výzkum proběhl ve špičkových laboratorních podmínkách.

"Je to velice překvapivý výsledek. Celé je to fascinující, srovnáte-li to s pojetím světa v podání nacistů, kde byla čistota krve a rasy úplným pilířem," uvedl genetický specialista z katolické univerzity v Leuvenu Ronny Decorte.

Nejistý původ otce

"Hitlerovy obavy mířící k jeho původu nebyly neopodstatněné. Rozhodně nebyl 'čistého' či 'árijského' původu," dodal Decorte.

Není to poprvé, co historici přišli s tvrzením, že má Hitler židovské předky. Jeho otec Alois byl zřejmě nemanželským dítětem služebné Marie Schickelgruberové a 19letého židovského muže známého pouze jako Frankenberger.

Reklama

Výběr článků

Načítám