Hlavní obsah

Italští mafiáni komunikují s uvězněnými kmotry televizními fotbalovými přenosy

Novinky, Jakub Kynčl
Neapol

Italská mafie je často krok před policií a dařilo se jí to i tentokrát. Ke komunikaci se svými šéfy ve vězení totiž mafiáni využívali přímé přenosy ve fotbale, kam mohli lidé přímo na obrazovku posílat své sms vzkazy a dojmy. Zprávy zdánlivě bez hlubšího smyslu přitom bossové přijímali ve vězení. Podobná komunikace je pro ně velmi důležitá, protože často i na dálku nadále vedou některé své obchodní aktivity.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Fotbalové přenosy sloužily jako prostředek pro mafiánskou komunikaci. Ilustrační foto

Článek

Italský televizní program, který uvádí bývalá známá tanečnice, dovoluje fotbalovým fanouškům zasílání textových zpráv, které se poté zobrazují během přenosu v liště ve spodní části obrazovky. Toho chytří mafiáni využili a svým vůdcům, kteří čas tráví za mřížemi, posílali chytré kódované vzkazy, které běžným lidem nedávali žádný hlubší smysl.

O kauze informoval média vyšetřovatel národní protimafiánské složky Enzo Macri.

"Všechno je v pořádku, Paolo," zněla jedna ze zpráv určených pro uvězněného kmotra.

"Co nás bouchlo do očí, byla zdánlivá jednoduchost vzkazů. V reálu přitom měli precizně dohodnuté způsoby komunikace, které neměly pro okolní svět žádný význam. Pro mafiánské vedení to bylo nesmírně cenné, jelikož mají ve vězení přísný režim a nemohou s okolím jinak komunikovat," uvedl Macri.

Producenti fotbalového programu Quelli che il Calcio prý rozhodně o aktivitách podsvětí v rámci jejich programu netušili. Netypický způsob konverzace byl odhalen poté, co zaměstnanci vězení odhalili dokument, ve kterém uvězněný šéf mafie popisoval, jak si zprávy v rámci programu představuje. Možnost zasílání textových zpráv byla v programu okamžitě zrušena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám