Hlavní obsah

Bezruký pianista uhranul miliónům lidí v soutěži Čína má talent

Novinky, Jakub Kynčl
Peking

I miliardová Čína má svou odnož světově známé soutěže - Čína má talent. Jeden talent už našla, a to ne jen tak ledajaký. Třiadvacetiletý chlapec Wej Liu ohromil milióny Číňanů, když začal dokonale hrát na piano, ačkoliv je bezruký. Hrál totiž prsty svých nohou.

Článek

Prsty na nohou bezchybně zahraná klasika francouzského pianisty Richarda Claydermana "Mariage D'amour" uchvátila nejen publikum a televizní diváky, ale i porotu. Wej přišel o obě své horní končetiny ve svých 10 letech, kdy se dotkl drátu vysokého napětí při hře na schovávanou.

Přestože byl chlapec po ztrátě rukou psychicky zcela zničený, časem se oklepal a razí myšlenku, že to bylo řízení osudu.

"Pro lidi jako jsem já, existují jen dvě možnosti. Tou první je opustit veškeré své sny, což by vedlo k rychlé a bezútěšné smrti. Ta další je bojovat i bez rukou, abyste mohli i nadále vést neuvěřitelný život," řekl mladý muž.

Ovace ve stoje

Svůj sen stát se profesionálním hudebníkem se rozhodl následovat ve svých 18 letech. Tehdy se začal tajně učit na piano. První učitel jeho cvičení vzdal s tím, že není možné na piano naučit hrát někoho, kdo používá prsty u nohou.

Chlapec souhlasí s tím, že skutečně existují kousky, které zahrát nemůže. Za léta si však vyvinul svůj specifický styl a zahrát umí leccos. V soutěži se mu od obecenstva dostalo ovací ve stoje a bez potíží postoupil do dalšího kola reality show Čína má talent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám