Hlavní obsah

Náměstí v Bruselu pokryl koberec ze statisíců květů begonií

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Desítky dobrovolníků se ve čtvrtek podílely na vytvoření květinového koberce z 800 tisíc begonií. Unikátní dílo se složitým vzorem vzniklo na bruselském náměstí Grand Place. Trvalo pět hodin, než se jej podařilo dodělat, jelikož přípravu dvakrát přerušil silný déšť. Přesto byly nakonec všechny květiny umístěny na správné místo. Návštěvníci města si nyní několik dní mohou vychutnávat pohled na centrum Bruselu zahalené květinovou pokrývkou.

Článek

Begonie je tradiční belgickou květinou, přičemž země jich ročně vyprodukuje na 60 miliónů. To dělá z Belgie největšího světového vývozce této květiny. V Belgii přitom zůstanou pouze dvě až tři procenta každoroční produkce, zbytek jde na export.

„Pro svou robustnost, odolnost vůči špatnému počasí i silnému slunečnímu záření je právě begonie ideální pro vytvoření květinového koberce. Během léta kvete několik týdnů, ale když ji jednou uříznete, během pár dní je po ní,“ uvedl jeden z organizátorů akce.

Belgie se zároveň snaží zlepšit povědomí o této výrazné květině. Mnoho národností ji údajně vnímá jako zastaralou a nemoderní rostlinu. K navrácení její celosvětové oblíbenosti mají přispět nejen podobné akce, jakým je „koberec“ na náměstí, ale i katalogy, kde budou nafoceny begonie jako součást zahrad těch nejmodernějších domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám