Hlavní obsah

Pátek 13. má špatnou pověst z celé řady důvodů

Právo, kar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátek třináctého je v mnoha zemích považován za nešťastný den. Jak vlastně vznikla tato pověra? Na to existuje několik odpovědí.

Foto: Profimedia.cz

Stála za pověrou o nešťastném pátku poslední večeře Páně s třináctým Jidášem?

Článek

První a nejrozšířenější je ta, že na Velký pátek byl ukřižován Ježíš, kterého zradil za třicet stříbrných 13. účastník poslední večeře - Jidáš Iškariotský.

Historické kořeny má pak pověra údajně i kvůli událostem pátku 13. října 1307. V tento den zahájil francouzský král Filip IV. Sličný likvidaci mocného a bohatého templářského řádu. Jeho členové byli téměř po celé křesťanské Evropě krutě mučeni a bezohledně vyvražďováni, což mělo za následek zánik řádu. To posílilo pověst pátku 13. jako ďábelského a děsivého dne.

Navíc se na pověsti pátku 13. možná podílí celá řada pátečních "katastrof": v pátek nabídla údajně Eva jablko ze stromu poznání Adamovi, v pátek Kain zabil svého bratra Ábela a v pátek začala i velká potopa. A aby toho nebylo málo, v pátek došlo ke zmatení jazyků v Babylóně.

Podle numerologů a astrologů se ale pátku s nešťastným datem nemusíme bát. Naopak máme dát prostor kreativitě a emocím. Doporučují jen, abychom v tento den neřešili zásadní otázky a nepřeceňovali vlastní síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám