Hlavní obsah

Tři veteráni s protézami místo nohou zdolali Kilimandžáro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nairobi

Tři Američané, kteří jsou válečnými veterány konfliktů ve Vietnamu, Iráku a Afghánistánu, mají dohromady pouze jednu zdravou nohu. To jim ale nezabránilo ve zdolání nejvyššího vrcholu Afriky.

Článek

Na vrchol Kilimandžára se tři invalidé dostali po šestidenním výstupu, který byl kvůli ortopedickým protézám především náročným balancováním na kamenech. Podle jednoho z nich, dvaašedesátiletého veterána z války ve Vietnamu Kirka Bauera, bylo hlavním smyslem expedice ukázat lidem, že tělesné postižení nemusí nutně znamenat vyřazení ze společnosti.

"Pokud tři horolezci s amputovanými končetinami ... dokážou zdolat Kilimandžáro, mohou další postižení lidé vstát a vyrazit na výlet, na kolo nebo si jít zaplavat, zkrátka žít zdravý život" řekl Bauer.

Nejmladší z horolezců, šestadvacetiletý Neil Duncan přišel o obě nohy v Afghánistánu v roce 2005. Nejvyšší vrchol Afriky se pokusil zdolat již loni, výstup se ale nezdařil kvůli špatně naplánované trase. Letošní zdařilý pokus považuje Duncan za důkaz, že "se správným načasováním a správnou přípravou dokáže člověk téměř cokoli".

Expedice se uskutečnila za podpory nadace Disabled Sports USA, která pomáhá tělesně postiženým zařadit se zpět do společnosti. Jeden z jejích programů je věnován také zraněným vojákům a válečným invalidům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám