Hlavní obsah

Jak se loví klíče z kanálu nebo tříděného odpadu?

Novinky, Lucie Poštolková

Spadly vám klíče do kanálu nebo do sběrného koše na sklo či papír? Nehody se občas stávají, ale na koho se obrátit v takové situaci? A jaké existují možnosti? Novinky se vydaly do ulic a zjišťovaly, existuje-li nějaká možnost pomoci ze strany městských služeb.

Článek

Každý dobře ví, že by si měl na své věci dávat pozor. Ale může se stát, že půjdete ráno rozespalí s plasty a sklem do tříděného odpadu a omylem vám klíče od bytu sklouznou do kovového zvonu na sklo. Nebo zaparkujete nad kanálem a až budete vystupovat, vypadnou vám klíčky od auta přímo do něj.

Klíče v kanálu

Existují dva typy kanálů: kulaté a hranaté. Pokud jste měli štěstí a klíče spadly do hranatého kanálu, pravděpodobně je zachytil koš, který sbírá nečistoty. Jedinou překážkou je extrémně těžká mříž. Hranaté kanály podél chodníků, tzv. uliční vpusti, spravuje v Praze společnost Technická správa komunikací hl. m. Prahy. „Lidé se teoreticky mohou obracet na dispečink firmy, ale zatím se tak nestává,“ řekl Tomáš Mrázek, tiskový mluvčí TSK.

U kulatých kanálů, které má na starosti společnost Pražské vodovody a kanalizace a.s. (PVK), je situace komplikovanější. Nejsou vybaveny záchytnými koši, proto je těžší cokoli dohledat. Pravděpodobnost nalezení ztracené věci se pohybuje okolo 30 procent.

"Nejčastěji padají lidem do kanálu právě klíče od auta. Máte plné ruce tašek a klíče lehce spadnou do kanálu. Pokud se tak stane, mohou se lidé obracet na centrum 840 111 112," vysvětluje Jan Alt ze společnosti Pražské vodovody a kanalizace. Pokud se obrátíte na dispečink PVK, vyjde vás záchranná akce na 1500 Kč.

Hledání ve tříděném odpadu

V popelnicích smíšeného odpadu či tříděného plastu si lehce pomůžete s hledáním ztracených věcí sami. Překážkou mohou být kontejnery na sklo nebo některé typy kontejnerů na papír. „Největší problém je s kontejnery, které mají spodní výsyp, což jsou převážně zvony na sklo a schaffery na papír. Když nejsou klíče na kraji, nebo pokud není schaffer či zvon plný nebo je vysypaný, tak se na dno pro ztracenou věc nedostanete. Musíte opravdu počkat na vývoz. Pak už se to hledá hodně špatně,“ vysvětloval Richard Havlík, provozní odvozu odpadu pro Prahu 4, 11 a 12 z Pražských služeb.

Společnost Pražské služby pomáhá v nouzi občanům jen v krajních případech. Pomoc je bezplatná. Občas se stanou i kuriózní situace. „Volal nám pán, že se jeho manželka dala doma do jarního úklidu a vyhodila mu krabičku od bonboniéry, kde měl sto tisíc, do kontejneru na papír. Nakonec jsme ji našli,“ dodal Havlík.

Reklama

Výběr článků

Načítám