Hlavní obsah

Radek John po rozvodu se Zlatou Adamovskou: Novou ženu nemám

Novinky, Gabriela Wolfová
Praha

Ministr vnitra Radek John přiznal, že se po rozvodu s herečkou Zlatou Adamovskou v jeho životě neobjevila nová žena. "Nemám čas na oběd, natož na ženský," přiznal John Novinkám na premiéře filmu Kajínek. Případu doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka se týkal i náš rozhovor.

Článek

Radku, na premiéru Kajínka jste přišel bez ženského doprovodu.  Je v životě Radka Johna nějaká žena?

"Nemám čas na oběd, natož na ženy. Mám jen ministerstvo."

Jak se vám líbil film Kajínek?

"Jsem špatný divák, protože vím, jak to s Jiřím Kajínkem opravdu bylo. Nevím to z kanálů ministerstva vnitra, ale z novinářské práce. Natočili jsme v pořadu Na vlastní oči osm reportáží o Kajínkovi. Kdyby si je někdo pustil za sebou, také ví, jak to bylo. Jsem opravdu extrémně špatný divák, protože vím, co scénáristé vymysleli a co ve filmu bylo pravdivé. To ale není kritika filmu. Věřím, že Kajínek bude mít přes milión diváků. Film je dělaný tak, aby na něj chodili lidi. Proto Kajínkovi předpovídám úspěch.

Je šance, že bude proces s Jiřím Kajínkem obnoven?

"Shodou okolností v tuto chvíli existuje stopa, po které jde inspekce ministerstva vnitra. Akorát se bojím, že je na ni pozdě. Mělo se hnout svědomí v někom o deset let dříve. Jediné, co můžu udělat a já to veřejně vyhlašuji do všech kanálů policie, je výzva policistům. Ti, kteří ví o trestném činu, který byl špatně vyšetřen, ať mě požádají o zbavení mlčenlivosti a já to udělám. Kolem Kajínka ví řada lidí, jak to bylo a je potřeba, aby se v nich hnulo svědomí. Sedí na doživotí člověk, který neměl korektní proces. Já osobně chci mít jistotu, že bylo vše vyšetřeno a nic se nezametlo pod koberec."

Vy osobně si přejete, aby byl Kajínek zproštěn obžaloby?

"Chci, aby byl spravedlivý proces. Aby se například udělala rekonstrukce střelby, která se neudělala a která by o mnohém svědčila. Pořád nelze vyloučit, že Kajínek na místě byl, možná střílel, možná byl jeden z několika střelců."

Ze zkušeností Radka Johna publicisty: Je Kajínek vinen, nebo není?

"Neumím to říct. Reportáže říkají, že nebyl jeden střelec. Už to je důvod, proč se pokusit případ spravedlivě vyšetřit. Je spousta důkazů a souvislostí, ze kterých vyplývá, že Kajínek nemohl udělat to, za co byl na doživotí odsouzen."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám