Hlavní obsah

Číňané vymysleli autobus, pod kterým projíždějí auta

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

S originálním nápadem, jak zajistit autobusům hladký průjezd dopravními zácpami, přišli Číňané. Vymysleli totiž speciální patrový autobus, který vypadá jako pojízdný tunel. Bez problémů tak pod ním mohou projíždět auta na silnici.

Článek

Čínští vědci se rozhodli bojovat proti znečišťování životního prostředí a zároveň si chtějí zlepšit pověst u ekologů po celém světě. Čína je totiž největším producentem skleníkových plynů a spotřebitelem energií na světě.

Nový patrový autobus bude poháněn elektřinou a solární energií a jeho kapacita bude 1200 až 1400 osob. Jezdit bude rychlostí okolo 60 kilometrů v hodině.

Cestující pojedou ve výšce tří metrů

Autobus navíc nebude zdržovat osobní automobily a zamezí tvoření kolon díky tomu, že se bude pohybovat po postranních stěnách, na nichž bude ve výšce tří metrů stát samotný autobus s cestujícími. Celý projekt tak vypadá jako pohyblivý tunel.

Jelikož bude tento nový dopravní prostředek jezdit po kolejích, jedná se spíše o kombinaci autobusu a vlakové soupravy metra, podobně jako u metra totiž vypadají i jednotlivé stanice. Tvůrci si od projektu slibují především radikální snížení počtu emisí ve městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám