Hlavní obsah

Sedmiletý Brit prodává své obrazy za milióny

Novinky, Dagmar Plecháčová
Holt

Obrovský talent dostal do vínku Brit Kieron Williamson, kterému se díky jeho malířským schopnostem přezdívá Mini Monet. Ačkoli je mu teprve sedm let, své kolekce obrazů prodává v přepočtu za milióny korun. Zájemci o originální Kieronovo dílo se zapisují na dlouhý pořadník, který již nyní obsahuje 700 jmen z celého světa.

Článek

Nejnovější kolekce sedmiletého umělce zahrnující 33 obrazů byla rozprodána během 30 minut za téměř čtyři a půl miliónu korun. Dražby se zúčastnili lidé ze Severní i Jižní Ameriky stejně jako několik výtvarných nadšenců z celého světa, kteří zvyšovali částku po telefonu.

Zájem o Kieronova díla je opravdu obrovský, jeden pár z americké Filadelfie dokonce kempoval dva dny před galerií v chlapcově rodném městě Holt v anglickém hrabství Nortfolk, aby měl jistotu, že se na dražbu konanou v pátek ráno společně dostanou.

„Většinou chvíli maluji ráno a pak pokračuji po škole. Teď o prázdninách ale kreslím pořád. Mám rád krajinu, kterou máme v Nortfolku. Je hodně vidět nebe, protože tady není moc hor ani kopců,“ řekl mladý umělec.

Ještě před dvěma lety přitom Kieran nejčastěji vybarvoval obrázky dinosaurů. Svůj opravdový talent ukázal až na dovolené v Cornwallu, kde byl se svými rodiči. Tam začal malovat lodě plující po vodní hladině, které mu prý učarovaly. Od té doby se jeho nadání neustále zdokonaluje a nyní je schopný namalovat i šest obrazů týdně.

Mini Monet navíc dokáže tvořit akvarely, pastely i olejomalby. Chlapcovi rodiče mají v plánu koupit Kieronovi za jeho vydělané peníze dům a zbytek peněz mu uložit do doby, než bude dospělý.

Reklama

Výběr článků

Načítám