Hlavní obsah

Z předpremiéry filmu Kajínek ochranka vyvedla známého režiséra

Novinky, Gabriela Wolfová
Praha

Na středeční předpremiéře filmu Kajínek musela být v pozoru ochranka. Producent filmu Petr Jákl dal bodyguardům příkaz, aby vyvedli režiséra a scénáristu Ivana Fílu, který na promítání nebyl pozván. Fíla na Jákla podává žalobu. Obvinil ho z krádeže konkrétních scén a dialogů ve filmu.

Článek

Ivan Fíla byl v roce 2007 osloven producentskou firmou JBJ, aby začal na filmu Kajínek pracovat. Po několikaměsíční spolupráci se ale obě strany nepohodly. Ivan Fíla poté začal připravovat svůj vlastní film o nejznámějším českém vězni, který nazval Princip K. Ten ale nikdy nebyl realizován.

Nyní Ivan Fíla tvrdí, že ve filmu Kajínek, který bude mít v kinech premiéru 5. srpna, jsou scény a dialogy, jejichž on je autorem. Požaduje, aby byly z filmu vystřiženy. V případě, že se tak nestane, chce podat na producenty žalobu.

Paradoxní je, že Fíla doposud viděl jen upoutávku na film, kterou je možné zhlédnout na internetu. Režisér a scénárista se chtěl ve středu dostat na novinářskou předpremiéru, ale byl vyveden.

"Ivan Fíla se chce na nás jen zviditelnit. Film opravdu ani neviděl. Z novinářské předpremiéry jsme ho nechali vyhodit. Nemáme zájem mít na naší předpremiéře člověka, který nás poškozuje. Pokud chce film vidět, ať si zaplatí po premiéře lístek do kina," řekl Novinkám Petr Jákl, režisér filmu Kajínek.

"Už se nás snažil poškodit, když jsme žádali o grant. Že to bude chtít udělat znovu, mi bylo jasné a dokonce jsem se i na to těšil. Určitě se bude chtít dostavit i na premiéru, ze které ho opět stejně jako z novinářské projekce vykážeme. Žaloby se vůbec nebojím. Ze scénáře Fíly není použito jediné slovo," dodal Jákl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám