Hlavní obsah

Staré negativy za tisíc korun z garážového výprodeje mají cenu čtyř miliard

– Beverly Hills
Novinky, Dagmar Plecháčová

Malíř Rick Norsigian má zřejmě čich na extrémně výhodné koupě. V garážovém výprodeji totiž koupil sadu starých negativů v přepočtu za 900 korun, původní majitel tvrdil, že ho stály 1500 korun, když je kdysi pořizoval. Norsigian tušil, že jejich opravdová cena by mohla být ještě vyšší, ale ani ve snu ho nenapadlo, že odborníci hodnotu negativů vyčíslí na neuvěřitelné čtyři miliardy korun.

Článek

Sadu negativů si však malíř nechal ocenit až o deset let později. Při vyslovení zjištěné částky nemohl uvěřit vlastním uším.

Celkem 65 negativů z 20. a 30. let minulého století jsou dílem uznávaného amerického fotografa Ansela Adamse, který se ve své činnosti zaměřoval především na černobílé snímání krajiny národních parků v USA.

Výhodné nákupy v garážových výprodejích

Nový majitel koupil negativy v garážovém výprodeji v Kalifornii. Ve Spojených státech je to tradiční součást častého stěhování obyvatel. Lidé v garáži u svého domu prodávají za zlomek obvyklé ceny starší nábytek a další pro ně již nepotřebné věci.

Na skutečnost, že se snímky podobají práci fotografa Adamse, přitom přišli malířovi příbuzní. Další léta trvalo, než se jejich pravost a originalita prokázala. Experti z galerie v Beverly Hills tak odhalili astronomickou hodnotu negativů, za které její majitel nezaplatil ani tisícovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám