Hlavní obsah

Brit prý ví, kde přesně hledat bájný poklad, vyráží do Kostariky

Novinky, Jakub Kynčl

Brit Mike Munroe věří, že našel místo, kde se ukrývá velký poklad, údajně v ceně několika miliard korun. Jeho historická hodnota je však nevyčíslitelná. Podle nadšence jde o poklad, který zmizel v roce 1820 z hlavního města Peru. Brit je přesvědčen o tom, že uspěje v tom, v čem již dříve pohořeli například herec Errol Flynn či závodník Malcolm Campbell.

Foto: Profimedia.cz

Kokosový ostrov u Kostariky

Článek

Dobrodruh z britského Melton Mowbray v hrabství Leicestershire věnoval více než deset let shánění stařičkých map, pročítání omšelých dokumentů a teprve nyní ukončil svůj výzkum. Výsledek? Označil přesné místo v Kostarice, kde by se mělo legendární peruánské bohatství ukrývat. Brit v těchto dnech dokončuje přípravu expedice, která se na místo vydá kopat.

Foto: Profimedia.cz

Břehy ostrova jsou v některých místech takřka nedostupné.

Co by mělo na objevitele historicky velmi významného pokladu čekat? Poslední zápis z inventáře mluví o 113 náboženských soškách, včetně zlaté sochy panenky Marie v životní velikosti, 200 truhel se šperky, 273 zdobných mečů, 1000 diamantů, zlaté koruny, 150 zlatých kalichů a stovky zlatých a stříbrných cihel.

Španělé chtěli převézt poklady do Mexika

Bájný poklad měl být schován před 190 lety někde u kostarických břehů. Bohatství bylo na lodi v době, kdy končila španělská nadvláda nad peruánským hlavním městem. Některé zdroje mluví o přesouvání pokladu v roce 1820, jiné se zmiňují až o samotných posledních dnech španělské moci roku 1823.

Mám přesnou lokalitu, kde se poklad nachází. Je podpořena hned několika dokumenty mluvícími o přesném místě zakopání.
Mike Munroe

Španělé naložili cennosti na loď Mary Dear, která byla pod velením kapitána Williama Thompsona, který měl bohatství dopravit do Mexika, které bylo stále ještě pod španělskou nadvládou. Jenže z Thompsona se stal pirát a zabil všechny španělské hodnostáře na palubě včetně biskupa. Poté se vydal ke Kokosovému ostrovu nacházejícím se asi 550 kilometrů od břehů Kostariky. Tam měl poklad zakopat.

Foto: Profimedia.cz

Cocos Island ukrývá mnoho překvapení.

Mnoho expedicí již s hledáním neuspělo, ale Munroe věří, že ví více než oni. Po studiích všemožných spisů si vyznačil deset míst v jedné oblasti, kde prý poklad leží.

"Dostali jsme speciální povolení hledat. Oficiální stanovisko kostarické vlády je, že nechce žádné další hledání pokladů. Naše pátrání však nezahrnuje kopání obrovských děr, a tak jsme dostali povolenku. Od třicátých let dvacátého století tam bylo nejméně 26 expedic, žádná z nich však nebyla založena na průzkumu písečných lokací," uvedl Munroe.

"Mám přesnou lokalitu, kde se poklad nachází. Je podpořena hned několika dokumenty mluvícími o přesném místě. Musíme ale pracovat opatrně, v souladu s kostarickou vládou," dodal Munroe.

Foto: Profimedia.cz

Vnitrozemí ostrova je velmi členité.

Mluvčí kostarické ambasády v Londýně uvedla, že není běžné na zmíněném ostrově udělovat povolení hledačům pokladů, vzhledem k tomu, že je místo světovým dědictvím Spojených Národů. Potvrdila však, že expedice dostala povolání, protože nepředstavuje hrozbu pro životní prostředí.

"Kostaričané věří, že opravdovým pokladem Kokosového ostrovu je jeho biodiverzita a bohatý podmořský svět, který ho obklopuje," uvedla mluvčí pro Daily Telegraph.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám