Hlavní obsah

Muž zabil 200 tisíc mravenců, aby vytvořil umělecké dílo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Claremont

Umělec nebo spíše zvrhlík Chris Trueman asi do učebnic o umění nevstoupí, přesto se mu podařilo šokovat jeho dílem obrovské množství lidí. Vytvořil totiž obraz o rozměrech 122 x 107 centimetrů, na kterém se nachází 200 000 mrtvých mravenců. Obraz byl oceněn na zhruba 700 tisíc korun a takřka okamžitě si ho koupila firma vlastnící několik muzeí vystavujících podivné a zvláštní umění.

Článek

Chris Trueman z kalifornského Claremontu si kupoval živé mravence v krabicích po 40 tisících kusech a následně je zabíjel a sestavoval do výsledného obrazu. Jedna krabice ho stála asi 10 tisíc korun a potřeboval jich celkem pět.

Trueman přiznal, že vytváření obrazu byla opravdová výzva. Zhruba v polovině dokonce na nějakou dobu přestal, měl totiž špatné svědomí ze zabíjení mravenců.

První by zemřeli zbytečně

"Zabralo mi to několik let. Ani ne tak proto, že by to bylo tak strašně náročné a pracné, ale cítil jsem se špatně kvůli zabíjení těch mravenců a přestal jsem s tím na déle než rok. Poté jsem si ale řekl, že když to nedokončím, tak ti první mravenci zemřou úplně zbytečně, a tak jsem se rozhodl pokračovat," uvedl Trueman.

"Byl to svým způsobem také docela drahý nápad, každá dodávka mravenců mě stála asi 500 dolarů. Inspiraci jsem bral z dob, kdy mi bylo asi pět let. Tehdy jsem se poprvé pokusil těm inteligentním živočichům s mladším bratrem ublížit a zaútočili jsme na mraveniště. Pořádně nás tehdy pokousali. Teď jsem se tedy svým způsobem k této své zkušenosti vrátil," pokračoval Trueman.

Kupoval nádoby s mravenci určené pro chovatele plazů

"Mravenci jsou pro nás stvořeními, která považujeme za velmi inteligentní. Pokud je ale zahlédneme v kuchyni, tak příliš s jejich zabitím neváháme. Pokud si ale najdeme chvilku, tak zjistíme, že jsou to výjimeční živočichové," dodal podivínský umělec.

Trueman přiznal, že nejdříve chtěl chytnout každého mravence zvlášť, ale došlo mu, že by mu trvalo dlouhé roky je jen sesbírat. Na internetu pak našel nabídku zaměřenou pro velkochovatele exotických plazů a mravence kupoval ve velkých plastikových baleních po 40 tisících.

Obraz obsahuje pryskyřici

Mravence pak zabíjel pomocí bavlněných klubek nasáklých odlakovačem na nehty. Techniku se prý naučil u skautů. Mrtvé mravence pak rozmísťoval na plexiskle pomazaném pryskyřicí pomocí pinzety. A ohlasy? Prý jsou zcela různorodé. Lidé používají označení jako odpudivé či děsivé, stejně tak jako neotřelé a originální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám