Hlavní obsah

Máme nejstarší ženu světa, je jí 130 let, tvrdí Gruzie

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tbilisi

Televizní kamery v ložnici stařičké ženy a dort s neuvěřitelnou číslicí 130, která má označovat věk gruzínské stařenky Antisy Khvichavové. To bylo k vidění ve čtvrtek v odlehlé horské vesničce Sachino. Žena se měla údajně narodit zhruba o devět let dříve než Adolf Hitler. Dokumenty ze sovětské éry totiž shodně uvádějí datum 8. července 1880.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Gruzínka je údajně nejstarším člověkem na světěVideo: Reuters

 
Článek

Malou horskou vesničku Sachino nacházející se v západní části Gruzie znal až donedávna málokdo. Teď je ale vše jinak. Jen několik měsíců před jejími údajnými 130. narozeninami totiž ve vesnici objevila tamější média ženu, která by prý dost možná mohla být nejstarší ženou světa. A nejen nejstarší žijící, ale nejstarší všech dob.

Potvrzená data mluví o tom, že nejdelšího věku dosáhla Francouzka Jeanne Calmentová, které bylo v den úmrtí roku 1997 přesně 122 let a 164 dní. Gruzínka by ji tak už nyní překonala o úctyhodných sedm a půl roku.

Myslí si, že je starší

Antisa tráví většinu svých dní už výhradně v posteli. U příležitosti svých kulatin však dokázala sfouknout tři svíčky, které se na dortu nacházely. Celé oslavě pak přihlíželo hned několik televizních štábů.

"Je mi více než 130, nedokážu vám říci o kolik, ale je. Cítím se slabá, ale nechci být jen v posteli. Po smrti svého manžela jsem se hodně nadřela, musela jsem dobře vychovat děti," řekla stará žena.

Podepisuje se křížkem

Antisa má deset vnoučat, 11 pravnoučat a také prapravnoučata, jejichž počtem si není jistý nikdo z její rodiny. Její manžel zemřel roku 1949 a starší syn pak před deseti lety. Ve škole strávila pouhé čtyři roky, pak se už věnovala práci na farmě - sázela a pěstovala čaj, kukuřici, zeleninu a starala se o dobytek.

V životě toho Gruzínka moc nenačetla. Když jí před dvěma lety tamější úřady vydaly pas, místo podpisu do něj udělala pouze křížek. Všechny její existující dokumenty, včetně pasu z dob sovětské éry, penzijní knížky a poznámky v archivních knihách podle agentury Reuters opravdu ukazují na to, že se narodila roku 1880.

Nikdy neopustila vesnici

Poměrně zvláštní je však věk jejího mladšího syna, se kterým sdílí dům. Mikheilovi je totiž jen 71 let. V kamenném domě s nimi pak žije ještě několik jejích vnoučat.

Mikheil řekl agentuře Reuters, že jeho matka nikdy v životě nevycestovala mimo vesnici, a tak nemůže vyprávět historky, které by měly velkou důležitost. Pamatuje si však mnohé z života lidí ve vesnici a jejich předků. Dodal také, že jeho matka vždy jedla prostá jídla a žádný recept na dlouhověkost nemá.

Gruzínské úřady se teď snaží dohledat co nejvíce dokumentů, které by potvrzovaly věk stařičké ženy a následně chtějí požádat zástupce Guinnessovy knihy rekordů o potvrzení jejího věku a světového rekordu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám