Hlavní obsah

Tělíčko 6500 let starého nemluvněte je součástí největší výstavy mumií

Novinky, Dagmar Plecháčová
Los Angeles

Největší počet mumií, který byl kdy na jednom místě k vidění, bude po dobu tří let putovat Spojenými státy. První z měst, kde je od čtvrtka možné neobvyklou výstavu shlédnout, je Los Angeles. Mumifikovaná těla lidí i zvířat pocházejí z celého světa a návštěvníci jich mají možnost spatřit na 150. Mezi nimi je i mumifikované tělo desetiměsíčního nemluvněte, které zemřelo před 6500 lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mumie z celého světa jsou k vidění na unikátní výstavě v Los AngelesVideo: Reuters

 
Článek

Dítě pocházející z Peru dávno před tím, než Kolumbus objevil Ameriku, se dožilo jen deseti měsíců, trpělo srdeční vadou a růstovými problémy. Po své smrti bylo zahaleno plátnem, nabalzamováno a pohřbeno s amuletem na krku.

Detmoldské dítě, jak se mumii říká kvůli jeho původnímu uložení v muzeu v německém městě Detmoldu, patří k nejstarším objeveným mumiím vůbec.

Mumie byly k expozici shromážděny a zapůjčeny od nejrůznějších institucí a muzeí z Jižní Ameriky, Evropy, Asie, Oceánie a Egypta. Správce výstavy uvedl, že celý projekt je přelomový, protože ukazuje historii a kulturu společnosti v různých obdobích naší existence.

„Myslím, že tato sbírka je unikátní. Představuje nám rozmanitost mumií v rámci celého světa. Dává nám možnost studovat mumie dohromady na jednom místě,“ dodal německý antropolog Albert Zink.

Reklama

Výběr článků

Načítám