Hlavní obsah

Inteligentní robotická popelnice uklízí odpadky na zavolání

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ulice po celé Evropě by už brzy mohly být čistější než nyní, a to díky nové robotické 'uklízečce', která se dokáže sama na dvou velkých kolech pohybovat po městě a sbírat odpadky. Projekt s názvem DustCart, který vyvinuli italští konstruktéři, byl dokonce financovaný Evropskou Unií.

Článek

Přístroj dokáže na přivolání přijet ke dveřím a vzít pytel s odpadem.

„K sestavení robota jsme použili nejlepší a nejmodernější komponenty. V budoucnu by mohl řešit problém s velkým množstvím odpadu ve městech,“ uvedl jeden z tvůrců 'inteligentní popelnice' Paolo Dario.

Na přístroj jsou namontované kamery a další senzory, díky nimž Dust Cart rozezná, kudy jede. Skenuje si cestu před sebou a tyto informace nadále zpracovává, aby se dokázal vyhnout překážkám či lidem před sebou.

Robot je vysoký 150 centimetrů, váží 70 kilogramů a jeho kapacita je 30 kilogramů odpadu. Dokáže jet rychlostí metr za sekundu, přičemž jeho dojezdová vzdálenost na jedno elektrické nabití je 16 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám