Hlavní obsah

Za vzájemné urážení mohou jít ve Francii manželé do vězení

Novinky, Dagmar Plecháčová
Paříž

Páry, ve kterých jeden z partnerů druhého uráží nelichotivými narážkami na jeho fyzický vzhled či ho neprávem osočuje z nevěry, se může v rámci nového zákona schváleného ve Francii snadno dostat až na tři roky do vězení. Případně bude muset také zaplatit tučnou pokutu v přepočtu až 1,5 miliónu korun. Dopustí se totiž trestného činu psychického násilí, uvedl britský deník Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Psychické násilí se ve Francii bude trestat podobně jako to fyzické.

Článek

Francouzská ministryně Nadine Moranová uvedla, že vláda zavedla důležité opatření, kdy je psychické násilí uznáváno jako trestný čin. Dosud bylo ve Francii nezákonné pouze násilí fyzické, ale slova prý mohou kolikrát ublížit ještě daleko víc.

Moranová dále upozornila na skutečnost, že 84 procent z průměrného počtu 90 tisíc žen volajících každoročně na tísňovou linku se potýká právě s psychickým terorem ze strany svého partnera či manžela, s nímž žije ve společné domácnosti. Zákon platí i v opačném případě, kdy uráží žena muže.

Nepřesná definice zákona

Soudcům se však nové rozhodnutí vlády nelíbí, považují ho za v praxi nepoužitelné. Poslanci se totiž neshodli na přesné definici zákona. Soudci tak přesně neví, co je a není závažná urážka, proto jsou vůči celému jeho znění značně skeptičtí.

Zákonodárci definovali psychické násilí pouze jako 'opakované slovní jednání, včetně textového projevu, které degraduje kvalitu života druhé osoby a způsobí tak poškození jejího duševního či fyzického stavu'. To se ale soudcům zdá velmi nedostačující. Poslanci si však jednoznačně stojí za svým a zákon i nadále podporují.

Reklama

Výběr článků

Načítám