Hlavní obsah

Archeologové v Egyptě odkryli tunel k hrobce faraóna Sethiho I.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptští archeologové odhalili poslední úsek nedokončeného tunelu, který vede k hrobce faraóna Sethiho I. v Údolí králů u Luxoru (600 kilometrů na jih od Káhiry). Nedokončený tunel měl spojovat 3300 let starou faraónovu hrobku s tajným místem pohřbu, oznámil ve středu nejvyšší egyptský archeolog Zahí Havás.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Karnak v egyptském Luxoru. Ilustrační foto

Článek

Práce na odkrývání tunelu, který byl poprvé objeven už v roce 1817 italským dobrodruhem Giovannim Belzonim, trvaly tři roky. V chodbě dlouhé 174 metry byly objeveny figurky z různých materiálů, úlomky keramiky z 18. dynastie, maketa lodi, schody zdobené nápisy a dokonce i instrukce, jež tu pro dělníky nechal dávný architekt. "Zvedněte dveřní sloupek nahoru a průchod udělejte širší," nabádá jeden z pokynů na ozdobných dveřích do vedlejší chodby. Je psán hieratickým písmem (zjednodušenými hieroglyfy).

Všude v tunelu byly objeveny předběžné náčrty plánované výzdoby i nápisy. Je to první zcela odhalený tunel, jenž byl vyrubán ve skále v hloubce 98 metrů.

Sethi I. (vládl v letech 1314-1304 před naším letopočtem) patřil k zakladatelům 19. dynastie v období Nové říše. Proslavil se vojenskými výboji, posílením vlivu Egypta směrem na východ i západ a významná byla i jeho stavitelská činnost, například v Karnaku. Jeho hrobka vyniká barevnými malbami na zdech.

Otcem Sethiho I. byl Ramesse I. a synem naopak Ramesse II. Veliký, který je znám nejen výjimečně dlouhou vládou, ale i stavbou chrámů a kolosálních soch po celém Egyptě.

Podle Haváse nebyly ani tunel ani tajný hrob dokončeny kvůli předčasné faraónově smrti. Pravděpodobně se ale stal inspirací pro podobnou strukturu hrobky Ramesse II.

Reklama

Výběr článků

Načítám