Hlavní obsah

Jacksonovy memorabilie včetně slavné rukavice vydraženy za milión dolarů

Za téměř milión dolarů (20,8 miliónu korun) už skoupili dražitelé z celého světa předměty připomínající popového zpěváka Michaela Jacksona, který zemřel před rokem ve věku 50 let. Mezi vydraženými položkami byla i jedna z Jacksonových typických bílých rukavic, které nosil během svého koncertního turné; vítězná nabídka zněla na 190 000 dolarů (téměř čtyři milióny korun).

Foto: Tobias Schwarz , Reuters

Michael Jackson zemřel před rokem. Zájem o jeho tvorbu však neutichá.

Článek

Přihazování na více než 200 položek, které začalo v pátek, je "neporovnatelné s čímkoli, co jsme kdy zažili", citovala agentura AP Darrena Juliena z dražební síně Julien's Auctions, která akci v Las Vegas pořádá. Některé z předmětů včetně zmíněné rukavice se prodaly za desetinásobek předpokládané ceny, dodal.

"To jen dokazuje, že Michael Jackson je nejvyhledávanější a sběratelsky nejzajímavější celebritou všech dob. Je to prostě fenomenální," prohlásil Julien. "Lidé sem přiletěli z Asie, z Ruska, odevšad. Teď, když je po smrti, si uvědomujeme, jakou skutečnou legendu jsme ztratili," dodal. Podle jeho předpokladů dražba, která skončí během neděle, snadno překročí celkovou hranici miliónu dolarů.

Například pár Jacksonových mokasínů, v nichž vystupoval na jevišti a jejich předdražební odhady se pohybovaly kolem 2000 až 3000 dolarů (42 000 až 63 000 korun) se nakonec prodal za 90 000 dolarů (téměř 1,9 miliónu korun).

Vítěznou dražitelkou rukavice, jejíž cenu před dražbou aukční síň odhadovala na 20 000 až 30 000 dolarů, se stala Wanda Kelleyová z Los Angeles, která na aukci nakoupila i mnoho Jacksonových alb. Novinářům se po dražbě svěřila, že byla připravená přihazovat ještě výš, pokud by to bylo třeba. "Řekněme, že bych prostě bez té rukavice neodešla," prohlásila.

Reklama

Výběr článků

Načítám