Hlavní obsah

Šestileté dívce trpící cukrovkou několikrát týdně zachrání život její pes

– Northampton
Novinky, Dagmar Plecháčová

Pro šestiletou Rebeccu Farrarovou není její labradorka Shirley jen domácím mazlíčkem na hraní, ale i jejím strážným andělem. Mladá fenka je totiž vycvičená, aby vycítila nízkou hladinu cukru v krvi. Jelikož Rebecca trpí cukrovkou, Shirley ji vždy upozorní, kdy je čas na inzulín. Sama dívka říká, že ji pes zachraňuje před potenciálními diabetickými záchvaty v průměru čtyřikrát týdně.

Foto: Profimedia.cz

Pes dokáže rozeznat nízkou či vysokou hladinu cukru v krvi, může tak zachránit nemocnému život. Ilustrační foto

Článek

Tříletý pes dokáže rozeznat, kdy je hladina cukru u Rebeccy nízká a kdy naopak vysoká tím, že jí líže ruku. Psi navíc vycítí i aceton z dechu lidí trpících cukrovkou. Ve chvíli, kdy Shirley zjistí, že cukr v těle šestileté Angličanky není v normě, přinese jí kufřík obsahující domácí glukometr a inzulínová pera.

Rebecce žijící se svou rodinou a psem v anglickém Harpole v hrabství Northamptonshire byl před dvěma lety diagnostikován diabetes I. typu. Při něm se přitom jen velmi těžko odhaduje, kdy je cukr v krvi na nízké či vysoké hladině.

Shirley ji hlídá i v noci

Labradorka je jednou z osmi registrovaných psů ve Velké Británii, jejichž výcvik je zaměřen na to, aby zabránili glykemickému záchvatu. Věrná Shirley po boku své paničky i spí a hlídá ji tak i v průběhu noci. Záchvaty se mohou projevit upadnutím do kómatu a pacient může na jejich následky dokonce i zemřít.

Dívka si musí čtyřikrát denně sama aplikovat inzulínovou dávku a provádět každá den až sedm testů glukometrem. Přitom předtím, než Rebecce začala pomáhat Shirley, musela být i několikrát týdně převezena do nemocnice.

„Shirley je pro mě tak výjimečná, jsme nejlepší přátelé. Nedokážu si představit, že bych ji neměla. Už tolikrát mi zachránila život,“ uvedla vděčná Rebecca Farrarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám