Hlavní obsah

Nejmenší děvčátko světa měří 55 centimetrů a už téměř neporoste

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hull

Charlotte Garsideová má stejně jako všechny ostatní dvouleté holčičky ráda hraní si s plyšovými zvířátky a panenkami. Sama je však menší než mnoho jejích hraček. Měří totiž skoro stejně jako právě narozené dítě - 55 centimetrů. Přitom se ani do budoucna nepočítá s tím, že by začala výrazněji růst. Děvče trpí velice vzácnou formou trpasličího vzrůstu zvaného nanismus, se kterou se potýká pouze okolo stovky lidí po celém světě, uvedl deník Daily Mail.

Článek

Dvouletá Charlotte žije se svou rodinou v malé přímořské vesnici poblíž města Hull na jihovýchodě Anglie. Dívka je nyní o polovinu menší než by měla být, lékaři navíc sdělili jejím rodičům Scottovi a Emmě, že nevědí, jestli ještě bude o moc vyšší. Lidé trpící nanismem většinou nepřesáhnout výšku jednoho metru. Charlotte však podle lékařů může být úplně nejmenší.

„Naše dcera má formu primordiálního nanismu, lékaři to však zatím nebyli schopni určit přesně. Je možné, že Charlotte je jediná na světě se specifickým druhem této nemoci,“ řekla matka drobného děvčátka, osmadvacetiletá Emma Newmanová.

Netušili, že je něco špatně

Emma s jejím partnerem a otcem Charlotty Scottem prý po narození jejich dcery, které proběhlo čtyři týdny před termínem, neměli tušení, že je s ní něco v nepořádku.

„Nezdálo se nám, že vypadá jinak než ostatní děti. Věděli jsme pouze to, že je drobná a malá. Hodily se na ní spíš šaty pro panenku. Potom nám však lékaři sdělili, že je Charlotte ve vážném stavu, ale nebyli si jistí, o co se jedná,“ uvedla Emma.

Diagnóza po třech měsících

O tři měsíce později genetik přeci jen určil diagnózu syndromu trpasličího vzrůstu. Dítě není schopné jíst a trávit jídlo, proto musí být krmeno pomocí sondy zavedené přímo do žaludku.

„Charlotte je na krmení hadičkou přemístěna na pojízdné lůžko, potom si může jít hrát se sestrami,“ uvedla Emma. Děvčátko má tři starší sestry ve věku od šesti do třinácti let, přičemž ani u jedné z nich se žádná porucha neobjevila.

Lidé stále zírají

Jednou z nejtěžších věcí v Emmině životě bylo vypořádat se s reakcemi okolí na vzhled své nejmladší dcery.

„Byli jsme naštvaní, když na nás lidé tak zírali. Byli bychom mnohem radši, kdyby za námi přišli a zeptali se, co je zajímá. Charlotte je ale šťastné dítě, dva dny v týdnu chodí i do soukromé školky. Doufám, že za pár let bude moci navštěvovat i normální školu. Jsme moc rádi, že jí máme,“ dodala Emma.

Reklama

Výběr článků

Načítám