Hlavní obsah

Eminem čelí obvinění z rasismu

Novinky, Korzo
NEW YORK

Za rasistu byl označen americký raper Eminem poté, co americký hudební časopis The Source objevil a pustil novinářům v New Yorku přes deset let starou nahrávku, na níž zpěvák slovně útočí na černošskou dívku. Rapuje v ní o špatné zkušenosti s přítelkyní černé pleti a varuje posluchače před nebezpečím, které je může při chození s černoškami potkat.

Článek

"Černoška nebo běloška, někdy je to jedno. Černé holky chtějí ale jen vaše peníze a jsou to pitomé husičky. Nechoďte s černou holkou, a pokud jste to někdy udělali, nezkoušejte to podruhé. Černošky jsou hloupý a bělošky jsou dobrý," zpívá v jedné z nahrávek dnes jednatřicetiletý Eminem.

Rapoval ve vzteku

Zpěvák hned přispěchal s oficiálním prohlášením, v němž uvádí, že píseň natočil, ale nahrávku považuje za mladistvou hloupost a hájí se, že byl ještě nedospělý. "Nahrávku jsem psal v záchvatu vzteku, idiotství a pocitu marnosti v době, kdy jsem byl teenager. Rozešel jsem se s holkou a chtěl jí ten rozchod oplatit. Byl jsem blbé děcko. Věřím, že to lidé vezmou jako moji pošetilost. Dneska už něco podobného rozhodně neplatí," uvedl zpěvák v prohlášení.  

Eminem mimo jiné spolupracoval s černošskou skupinu D-12 a ve svých provokativních textech útočí na všechny - na společnost i na svou matku.

Časopis se bouří

Eminem nezapomněl zmínit dlouhotrvající spor se spolumajiteli magazínu The Source, Raymondem Scottem a Davem Maysem, které v jedné ze svých písniček označil za newyorské gangstery. The Source v roce 2002 totiž zveřejnil plakát, na němž měl Eminem useknutou hlavu.

"Ray Benzino, Dave Mays a The Source proti mně, Shady Records a našim umělcům vyhlásili dlouhodobou krevní mstu," dodal Eminem ve zprávě a upřesnil, že zmiňovaná nahrávka pochází již z roku 1988.

Spolumajitelé magazínu oznámili, že s únorovým číslem jejich časopisu budou distribuovat i kopie zpěvákovy rasistické nahrávky. "Stejně tak jsme naložili i s důkazy proti Mikeu Tysonovi, Kobeu Bryantovi či O. J. Simpsonovi," řekl Raymond Scott.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám