Hlavní obsah

Novorozence se srdeční vadou před smrtí zachránilo čtyřdenní zchlazení

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Easington

Rodiče Donna Link-Emeryová a Aaron Burton se deset týdnů po narození svého syna dozvěděli, že jejich dítě trpí vážnou srdeční vadou a okamžitě musí podstoupit operaci. Malému Finleymu Burtonovi se zrychlilo srdce na více než 200 úderů za minutu a jeho tělesná teplota se stále zvyšovala. Lékaři proto přistoupili k netradiční metodě, kdy novorozence na čtyři dny zchladili na 33 stupňů Celsia, přičemž průměrná teplota u miminek je 37 stupňů.

Článek

Již během několika týdnů po porodu pojala matka malého Finleyho podezření, že její chlapec příliš nepřibírá na váze a má potíže s dýcháním. Přesto se uklidňovala, že o nic vážného nepůjde, a k lékaři šla spíše na preventivní prohlídku, informoval deník Daily Mail.

V nemocnici se však lékařům stav dítěte nezdál být v pořádku. Následovala řada vyšetření na kardiologii, mimo jiné echokardiografie, kde bylo jeho srdce vyšetřeno ultrazvukem, EKG a další.

Dva otvory v srdci a zúžená aorta

Výsledky prokázaly, že chlapec měl otvor v horní části srdce a menší i ve spodní. Zároveň trpěl vrozeným zúžením aorty. To způsobovalo, že srdce pracovalo rychleji, až 200 údery za minutu. Malý Finley měl tak výrazně rychlejší dech a byl unavený.

Mnoho kalorií si zároveň vyžádalo na svou činnost právě srdce, proto příliš nenabýval na váze. Následovaly dvě neodkladné operace. Během zákroku se však vyskytly komplikace, kdy se zrychlil srdeční tep a teplota stoupla do té míry, že bylo nutné ji radikálně snížit, a to na 33 stupňů Celsia.

Z nemocnice domů už po 12 dnech

Po čtyři dny lékaři udržovali drobné tělíčko novorozence v chladu, aby se zpomalila srdeční frekvence. Stav chlapce se poté výrazně zlepšoval a z původního odhadu šesti týdnů strávených v nemocnici ji Finley opouštěl již po 12 dnech.

Dítko se uzdravuje výborně a během měsíce zotavování se nevyskytly žádné další komplikace, chlapec i nadále sílí a nabírá na váze.

Reklama

Výběr článků

Načítám