Hlavní obsah

Dvouletá dívka ještě nikdy nejedla, má fobii z jídla

Novinky, Jakub Kynčl
Bolton

Dvouletá Britka Tabitha Stuttardová má vzácnou poruchu mozku a odmítá od svých šesti měsíců jíst. Nic jiného než mateřské mléko nikdy nepozřela. Od svých šesti měsíců věku pak už odmítala úplně vše. Když vidí lžíci s jakýmkoliv jídlem, utíká pryč.

Článek

Tabitha Stuttardová z Boltonu musí být už rok a půl krmena vysokokalorickým mlékem, přes hadičku vedoucí do jejího žaludku. Bledá dívenka odmítá cokoliv pozřít a její rodiče netuší, jak ji dostat ze zakletého koloběhu.

"Pokud se k ní jen přiblížím se lžičkou jídla, tak okamžitě uteče. Domníváme se, že její averze k jídlu souvisí s dřívějším operačním zákrokem. V šesti měsících jí museli zavést doktoři do nosu trubici, aby jí pomohli se stravou. Nesnášela to a od té doby se nám děje tohle," uvedla nešťastná 39letá matka.

Tabitha navíc trpí vzácným defektem, který způsobuje, že obě poloviny jejího mozku nejsou spolu správně propojené, a špatně proto spolupracují. Její rodina se navíc nyní bojí, že bude navždy závislá na umělém přívodu stravy do těla.

Chtějí pomoc v Rakousku

"Říkají nám, že prý v Rakousku existují nějací experti, kteří by nám pomohli, ale to by stálo 15 tisíc liber (477 tisíc korun), což si před zdravotní pojišťovnou neobhájíme. Nechceme však přijmout to, že nebude nikdy sama jíst. Přece musí existovat něco, co můžeme udělat. Čím déle bude problém trvat, tím větší to na ní zanechá následky, mimo jiné i na řeči," dodala smutně matka.

Rodiče zatím vytvořili na Facebooku stránku Help Tabitha Eat (Pomozte Tabithě jíst) a doufají, že se najdou dárci, kteří jim přispějí na úhradu nákladné léčby v Rakousku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám