Hlavní obsah

Chorvatsko neví, kolik přesně má ostrovů

– Záhřeb

Chorvatské pobřeží je poseto mnoha ostrovy, které patří mezi hlavní lákadla pro letní rekreanty. Vypadá to ale, že skutečný počet ostrovů zůstává záhadou. Země sama neví, kolik jich má a brání se tím, že je těžké to spočítat. Webu listu Croatian Times mluví nejméně o pěti číslech.

Foto: Václav Pergl, Právo

Do Chorvatska cestuje ročně asi 800 tisíc Čechů.

Článek

Reklamní plakáty, které nechal vyvěsit chorvatský státní úřad pro cestovní ruch, hlásí 1244 ostrovů. Odborníci z kartografického oddělení chorvatského hydrografického institutu (HHI) ale tento údaj označují za špatný a zmiňují ostrovů 1246.

Návštěvník turistického webu Istria.com se naopak dočte o 1233 ostrovech, poznamenal deník Jutarnji List. Do roku 2003 přitom Chorvatsko mělo oficiálně zaregistrováno 1185 ostrovů. Tento údaj je ale i podle odborníků již zastaralý.

"Jen z leteckých fotografií je obtížné prokázat, co je ostrov, útes nebo skalisko. Také nemáme dostatek lidí, abychom řádně určili terén," vysvětlil Pijo Bročić z HHI, proč se Chorvatsko nemůže ostrovů dopočítat. Dodal, že institut se proto věnuje spíše tvorbě navigačních map než sčítání ostrovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám