Hlavní obsah

Největší hamburger světa váží skoro metrák a stojí 20 tisíc

Novinky, Jakub Kynčl
Sydney

Jste pořádní jedlíci? A máte takových přátel okolo sebe také hodně? Ideálně aspoň 50 až 100? Pak zvažte hromadný výlet do Sydney, kde na vás v restaurantu Ambrosia On The Spot čeká možnost objednat si největší hamburger v historii, který se kdy dostal do běžného prodeje. Připravte si ale žaludky a zkontrolujte úroveň cholesterolu v těle. Obří burger nezvládne jen tak někdo.

Článek

Masovou část burgeru, která váží okolo 81 kilogramů, drží pohromadě zhruba 120 vajec. Dále hamburger plní 16 rajčat, 120 poctivých plátků sýra, dva kilogramy hlávkového salátu a obří houska vážící celkem asi 21 kilogramů. A málem bychom zapomněli na 500 gramů barbecue omáčky. V hotovém stavu, kdy se maso upeče, váží burger zhruba 95,5 kilogramu.

Hamburger navrhl majitel restaurace na východním předměstí Sydney Joe El-Ajouz. Aby se jeho obří burger kvalifikoval na rekord do Guinnessovy knihy rekordů, tak ho musí nechat ve svém menu nejméně po dobu jednoho roku. Jeho manželka však předpovídá, že se na něj moc zákazníků asi nenajde.

Příprava není jednoduchá

"Bude stát okolo tisíce dolarů (přes 20 tisíc korun) a lidé si ho budou muset objednávat v pořádném předstihu. Bude to vždy výzva, zejména pak příprava takto obrovského kusu masa. Celkově se musí péct až 12 hodin, aby byl celý kus zcela dobře propečený. Jen když ho chcete přetočit, tak na to potřebujete čtyři lidi," smála se manželka majitele restaurace.

Pár připravuje podklady, které následně odešle do sídla Guinnessovy knihy rekordů k zaznamenání a ověření. Svým triumfem si jsou však prý zcela jistí. Předchozí rekord držel jeden americký restaurant. Ten připravil hamburger, který vážil "jen" 84 kilogramů.

Reklama

Výběr článků

Načítám