Hlavní obsah

Orlí rekordmanka v adopci vychovala stovku mláďat

Právo, Pavel Karban
Bartošovice

O českou, ale dost možná i světovou přebornici v adopci, se starají v Bartošovicích na Novojičínsku. Jedná se o samici orla skalního Dinu, která v šestatřiceti letech pečuje o adoptivní mládě orla skalního. Dohromady však do života vyvedla asi 100 cizích mláďat různých ptačích dravců.

Článek

Orlice žije v bartošovické Stanici na záchranu volně žijících živočichů, která je zapojena do projektu Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd. Vlastního potomka nikdy neměla.

„Dina má neuvěřitelně silně vyvinutý mateřský pud. V lidské péči je od roku 1977, kdy byla nesmyslně postřelena z brokovnice ve Věžkách na Kroměřížsku,“ popsal vedoucí stanice Petr Orel.

Orlice přijala mládě za své po pár sekundách

Současným Dininým mládětem je asi dvacetidenní orlík, kterého samice přijala po několika sekundách. „Hned začala hladové mládě krmit a pečovat o něho,“ dodal.

Z hlediska úspěšné realizace projektu Návrat orla skalního do Moravskoslezských Beskyd je role Diny podle vedoucího stanice nezastupitelná. Upozornil zároveň na druhou orlí samici Zoju, která je kvůli trvalému střelnému poranění také handicapovaná.

„Ta v současnosti pečuje v Záchranné stanici v Zázrivé na Slovensku o druhé mládě, které bude letos v rámci projektu vypuštěno,“ dodal vedoucí stanice.

Rok není pro hnízdění orlů příznivý

Na vypouštění mladých orlů skalních v Beskydech spolupracuje stanice v Bartošovicích právě s kolegy ze stanice v Zázrivé. Letošní rok ale obě strany označují z hlediska hnízdění orlů skalních na Slovensku za stejně špatný jako ten loňský.

„V důsledku velmi nepříznivého počasí jsou na hnízdech zaznamenány velké ztráty snůšek i mláďat. Část orlích párů hnízdit vůbec nezačala. Vypadá to proto tak, že pro vypuštění v roce 2010 budou k dispozici zase jen dvě mláďata,“ posteskl si Orel.

Reklama

Výběr článků

Načítám