Hlavní obsah

Nejmladším pokořitelem Everestu je třináctiletý Američan

– Peking

Třináctiletý americký chlapec se dnes stal nejmladším přemožitelem nejvyšší hory světa Mount Everestu. Mluvčí Jordana Romera oznámil, že mu dnes chlapcův tým volal satelitním telefonem z vrcholu hory. Předchozí rekord nejmladšího pokořitele Everestu o výšce 8848 metrů držel Temba Tsheri z Nepálu, který vrcholu dosáhl ve věku 16 let.

Foto: ČTK

Američan se stal nejmladším pokořitelem Mount Everestu.

Článek

Mladý Romero snil o tomto úspěchu od svých devíti let. V deseti letech zlezl Kilimandžáro (5895 metrů), o rok později Mont McKinley (6194) a poté další slavné vrcholy.

"Jejich sny se naplnily. Jsou všichni ohromně šťastní. Děkují všem, kteří je podporovali a pomohli jim při cestě," stojí dnes v prohlášení na internetových stránkách expedice.

Foto: ČTK

Jordan Romer vystoupal na Mount Everest se svým otcem.

Romero zdolal horu v týmu, v němž byl ještě jeho otec a tři šerpové. Na vrchol stoupali ze základního tábora na čínské straně hory. Romero nedávno prohlásil, že má v plánu zdolat nejvyšší vrcholy všech kontinentů.

"Cítím se trochu nervózní, ale mnohem více vzrušený. Je to něco, co jsem chtěl udělat, než zemřu. Nakonec to dělám v takovém věku a byl by to světový rekord. Ale mám jen chuť zdolat vrchol," řekl chlapec před závěrečným výstupem.

Matka Jordana podporuje, ale bojí se o něj

Jordanův otec je leteckým záchranářem, s přítelkyní se pravidelně účastní vytrvalostních závodů v přírodě. Chlapce prý poctivě trénovali. Jordanova matka chlapce podporuje, ale uvědomuje si vliv bývalého manžela na rozhodování jejího syna a má o něj strach.

Odborníci nebyli v názorech na výstup třináctiletého dítěte na nejvyšší horu světa jednotní. Jedni předpovídali, že pokud zvládl již pět velmi náročných vrcholů, bude pravděpodobně schopen vystoupit i na Everest. Podle ostatních však vliv velkých nadmořských výšek na dětský organismus stále není dostatečně prozkoumaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám