Hlavní obsah

Australané zaplatí pokutu 6500 korun, pokud si zapomenou zamknout auto

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yarraville

Australským motoristům hrozí pokuta ve výši 6500 korun, pokud si zapomenou zamknout své auto. Rizikem pro ně tedy nejsou pouze zloději, ale sami policisté. Nové ustanovení se však občanům nelíbí a vyzývají policisty, aby raději dělali pořádně svou práci a zloděje dostali za mříže.

Foto: Profimedia.cz

Australanům hrozí tučná pokuta, pokud si zapomenou zamknout svůj automobil.

Článek

Policisté z jednotky Yarra Ranges na severovýchodě Melbourne vydali novou vyhlášku, ve které budou pokutovat ty motoristy, kteří si nezamknout své automobily. Lidé tímto chováním údajně podporují činnost zlodějů.

V Yarraville vzrostl počet vykradených osobních automobilů za minulý rok o 10,1 procenta. Od začátku dubna strážníci zaznamenali 68 vloupání do vozidel. Podle odhadů policie téměř u 40 procent z nich však majitelé neměli svá auta zamknutá.

Obyvatelé pokutování neakceptují a kritizují policisty

Mezi nejčastěji odcizené cennosti patří notebooky, peněženky, navigační systémy, peníze a tašky. V Austrálii stejně jako ve Spojených státech mnoho lidí nechává své automobily bez dozoru nezamčené. Nyní si proto na nová ustanovení nechtějí zvykat. Zvlášť za předpokladu, že budou nuceni platit tučnou pokutu. Policie v Yarraville tak čelí četné kritice.

Velitel policejní jednotky působící v oblasti Graeme Rust uvedl, že policie opakovaně varovala občany, aby si svá vozidla zamykali. Jejich výzvy však zůstaly bez odezvy a většina obyvatel je ignorovala. Právě z těchto důvodů se policie rozhodla pokutovat motoristy, kteří jejich výzev neuposlechnou.

„Apelujeme na všechny, aby si před odchodem svá vozidla řádně zkontrolovali, jestli nenechali na viditelných místech nějaké cennosti. Zároveň by se měli ujistit, že je jejich automobil zamčený, než ho ponechají bez dozoru,“ nevzdává svou snahu velitel Rust.

Reklama

Výběr článků

Načítám