Hlavní obsah

Italské pizzerie čelí obvinění, že připravovaly pizzu na dříví z rakví

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neapol

Italští vyšetřovatelé vznesli domněnku, že velké množství menších pizzerií a pekáren v Neapoli mohlo využívat dřevo z použitých rakví na zátop ve svých pecích. Informoval o tom tamější deník Il Giornale.

Článek

"Pizza, jeden z mála symbolů Neapole, které se drží... je zasažena velmi konkrétním podezřením, že je v mnoha neapolských podnicích připravována na dřevě z rakví," informoval deník Il Giornale v pondělí

Podle deníku vyšetřovatelé provádí kontroly stovek podniků, zejména menších pizzerií a pekáren. Tamější hřbitov je oblíbeným cílem zlodějů - jen v loňském roce odtamtud odcizili zhruba pět tisíc květináčů.

"Nějaký gang mohl založit trh s dřevěnými rakvemi, které se pak prodávají otrlým majitelům pizzerií a pekáren, kteří se snaží ušetřit peníze na dřevě," stojí v italském deníku.

Neapolská pizza vyžaduje dubové dřevo

Podle tradice musí být neapolská pizza, o které pochází první zmínky z let 1715 až 1725, připravována v kamenné peci na ohni z dubového dřeva. To je však v dnešní době relativně drahé, a tak je možné, že opravdu mnoho výrobců pizzy využilo šance sehnat dřevo levněji.

V Itálii se nachází zhruba 25 tisíc pizzerií, které zaměstnávají celkově okolo 150 tisíc osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám