Hlavní obsah

Za sedmero horami, za sedmero řekami: Nejodlehlejší hospoda v Británii na prodej

– Inverie
Novinky, Jakub Kynčl

Nejhůře dostupná hospoda v celé Velké Británii je na prodej. Pokud ale očekáváte, že půjde o nějakou extrémně výhodnou nabídku ověnčenou tunami slev, jste na omylu. Podnik The Old Forge je ověnčený mnoha kuchařskými oceněními a ačkoliv je od civilizace pořádně daleko, tak o hosty nouzi nemá.

Foto: Profimedia.cz

Do maličké vesnice Inverie, ve které se The Old Forge nachází, se dostanete pouze na lodi nebo více než 30kilometrovou túrou nefalšovanou divočinou.

Článek

Mnozí říkají, že skotský poloostrov Knoydart je poslední nefalšovanou divočinou v celé Velké Británii. Obklopena zelenými horami je na něm ukryta vesnička Inverie se 115 obyvateli. V ní stojí hospůdka The Old Forge, podle Guinnessovy knihy rekordů nejodlehlejší restaurační podnik v celé Velké Británii. Ta je po dvou desetiletích na prodej.

Foto: Profimedia.cz

Hospůdka The Old Forge

Do vesničky Inverie se jednoduše dostanete pouze na lodi. Od nejbližší cesty je vzdálena více než 30 kilometrů a nejjednodušší stezka k ní vede přes hory tyčící se do výše skoro 1200 metrů nad mořskou hladinou. I přes relativně tragickou dostupnost se však nabídky jen hrnou.

Foto: Profimedia.cz

V hezkém počasí nabízí poloostrov Knoydart neuvěřitelné scenerie.

Vesnice se nachází na hlavní plavební cestě na ostrovy Skye, Vnější Hebridy a Small Isles, které čítají ostrovy Canna, Rùm, Eigg a Muck. V hospůdce se tak vyjma turistů a milovníků horských treků schází i námořníci a jachtaři. A velmi přísní recenzenti restaurantů už podnik The Old Forge několikrát jasně ocenili. Naposledy podnik zařadil mezi tři nejlepší restaurace celého Skotska velmi přísný gurmán Peter Irvine.

Po 20 letech opouští ostrov

Majitelé Ian a Jackie Robertsonovi se však rozhodli po dvaceti letech života v obci prosperující podnik prodat. Zatím se nabídky pohybují okolo 790 tisíc liber, což je v přepočtu zhruba 23,6 miliónu korun. Realitní agenti tvrdí, že ačkoliv je lokace restaurace značně netypická, tak evidují již pět vážných zájemců. O podnik se zajímá člověk z Londýna, rodina z kanadského Montrealu a další lidé z USA.

Foto: Profimedia.cz

Pro milovníky treků je poloostrov Knoydart doslova rájem.

Nemovitost, postavená v polovině 17. století a nacházející se přímo u břehu jezera Loch Nevis, údajně ročně vydělává až statisíce liber. V prodeji je navíc i s deseti soukromými kotvišti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám