Hlavní obsah

Deset věcí, které vyvolávají u lidí největší strach

Boston

Před usednutím do křesla zubaře se pod velkou částí lidské populace bortí země a dostavují se mdloby. Jenže strach ze zubaře je až desátou nejčastější fobií, daleko více se lidé obávají třeba blesků či vystupování na veřejnosti. Ovšem mezi nejčastější fobie postihující nejvíce lidí patří strach z hadů, ošklivého hmyzu a lezoucích potvor či děsivých míst.

Článek

Výzkumem fobií se zabývali američtí vědci, podle nichž totální fobií ze zubaře trpí asi jen devět procent osob z celkové populace. Ti se vyhýbají dentistům zcela a usednou na jejich křeslo, až když je k tomu přinutí nesnesitelná bolest zkaženého zubu.

Více se bojíme i rozzuřených psů a také třeba ošklivých lezoucích živočichů jako švábů a pavouků. V jejich případě je stejně jako u fobie z hadů častěji postižena žena. Vychází to z evoluce. Ženy pečovaly o potomky a byly sběračkami, které musely více dávat pozor na to, kam šlapou a strkají ruce, aby nebyly uštknuty či pokousány.

Právě strach a ostražitost vůči nebezpečným zvířatům zvyšovala šanci žen a jejich potomků na přežití. Muži naopak jako lovci museli být otrlejší, proto mají evolučně z daných živočichů menší respekt.

Desítka nejhorších a nejčastějších fobií
1.Hadi
2.Lezoucí oškliví živočichové (pavouci, švábi atd.)
3.Děsivá místa
4.Cizí lidé - vystupování před nimi, trapasy
5.Nezajištěná výška
6.Tma
7.Hromy a blesky
8.Havarující letadlo
9.Psi
10.Zubař

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám