Hlavní obsah

Hollywoodská hvězda: druh na vymření

Právo, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Top celebrity s neskutečnými příjmy. Tohle po desetiletí platí o nejzářivějších hollywoodských hvězdách stříbrného plátna. Jenže exkluzívní seznam herců se špičkovými dolarovými honoráři je luxusem, který si Hollywood už nemůže dovolit. Taková je nová realita. Stávají se tedy filmové hvězdy ohroženým druhem?

Upoutávka na film Avatar Video: Avatar

 
Článek

Několik měsíců se o tom v Hollywoodu jen nervózně šuškalo, ale za vážnou hrozbu to ještě nikdo nepovažoval. Až teď. Stačí se podívat, jaké velkofilmy mají přijít do kin v několika příštích měsících. Hned se zjistí, že stále méně filmů, které aspirují na finanční úspěch, závisí na velkých jménech, upozornil britský The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Zlatý úsměv za zlaté peníze. Julia Robertsová patří k nejlépe placeným herečkám. Ale budou mít studia na její honoráře i v budoucnu?

Hitem jsou předělávky

Nové snímky se místo toho opírají o jednoduché, našlehané náměty, předělávky úspěšných titulů z jiného média (někdejší TV seriál The A-Team nebo videohra Prince of Persia) či o lukrativní pokračování dobrých trháků (Iron Man 2, Toy Story 3, Shrek Forever After, Twilight: Eclipse).

To neznamená, že herci nepřispívají ke zdaru zmíněných titulů. Nicméně tyto filmy jsou předem prodávány veřejnosti svým celkovým konceptem.

Foto: Profimedia.cz

Robert Pattinson a Kirsten Stewartová v upírské romanci Stmívání (Twilight). Před tímto filmem je ovšem znal málokdo.

Pokud se stane, že představí hvězdy, jejichž záře v poslední době poněkud pohasla, nijak to nevadí; nejsou tím nejdůležitějším faktorem.

Jestliže si ale Hollywood pěstoval kult filmových hvězd celé století, proč došlo k obratu právě teď?

Jistě, televizní reality show vytvořily zcela nový druh krátkodobých, snadno a rychle odepisovaných celebrit s jepičím životem. Navíc filmoví diváci mládnou, je méně pravděpodobné, že vezmou zavděk hvězdami, které by mohly být jejich rodiči (stačí připomenout Toma Cruise, kterému je 47 let, či dvaačtyřicetiletou Julii Robertsovou).

Foto: Profimedia.cz

Daniel Radcliffe umí vydělávat. Za natáčení dvoudílného filmu Harry Potter a Relikvie smrti si připsal 40 miliónů dolarů. Ale co bude po Potterovi, je velká otázka…

Celebrity? V recesi absurdní luxus!

Hlavní příčina je však jinde. Jmenuje se ekonomický útlum, což znamená hlavně peníze. Získat pro roli opravdovou filmovou star je drahé a měnící se tvář vlastnictví hollywoodských studií trend jen zhoršuje. Studia jsou dnes jen pouhými kolečky velkých konglomerátů řízených lidmi, kteří se o filmy moc nezajímají.

I když filmové divize zisk mají, marže jsou relativně hubené. Neskutečně drahý, ale lukrativní Avatar je výjimka potvrzující pravidlo. Byť je pozoruhodné, že se stal nejvýdělečnějším filmem všech dob se dvěma fakticky neznámými titulními herci, zatímco Sigourney Weaverová, jediné velké jméno, se objevuje pouze ve vedlejší roli.

Foto: Profimedia.cz

Cameronův Avatar se stal nejvýdělečnějším snímkem všech dob. Sam Worthington a Zoe Saldanaová však nejsou hvězdami, které by na ulici kolemjdoucí hned poznali.

Obří honoráře hvězd vypadají náhle jako ekonomicky absurdní luxus. Herci, kteří ještě před necelými deseti lety dostávali za roli rovnou 15 až 20 miliónů dolarů, berou teď jen skromnou zálohu a pak podíl z konečného zisku - pokud vůbec.

Před šesti či sedmi lety figurovali v čele A-seznamu herci jako Tom Cruise, Julia Robertsová, Nicole Kidmanová, Gwyneth Paltrowová a Denzel Washington. Nikdo však nemůže tvrdit, že pár let uplynulo a jsou ještě většími esy. Bylo to loni, kdy recese naplno uhodila a kdy filmovým hvězdám skutečně začal zvonit umíráček.

Foto: Profimedia.cz

Filmový A-Team staví na úspěchu stejnojmenného seriálu z 80. let. Bradleymu Cooperovi a Liamu Neesonovi nevadí, že jde o remake.

Příkladem těch, kteří poznali, jakým směrem vítr vane, jsou Liam Neeson a Ralph Fiennes. Kdysi ztvárnili hlavní postavy v Schindlerově seznamu; teď se dělí o popularitu v Souboji titánů. A koncem roku Neeson na sebe vezme kabát George Pepparda jako Hannibal Smith v předělávce snímku A-Team. Pro ně jsou jednoduše „dobré“ i remaky.

Samozřejmě, studia už netočí filmy jako Schindlerův seznam. Jake Gyllenhaal je dalším hercem s nóbl visačkou, který se rozhodl pojistit se před ztrátou a rozšířit svoji působnost. Příští měsíc se objeví v Princi z Persie.

Cruise a Crowa čeká velký test

V létě si svoji popularitu otestují dvě další velké hvězdy. Cruise bude hlavní atrakcí snímku Knight and Day (Zatím spolu, zatím živí), akční komedie, v níž se objeví s Cameron Diazovou. Podle ukázky je v ní hodně honiček a stříleček.

Pro Cruise jde však o důležitý okamžik. Veřejnost klidně zaplatí, aby ho viděla v pokračování série Mission: Impossible. Ale v něčem jiném? Je mnoho těch, které zklamalo válečné drama Valkýra. Knight and Day prověří sílu - nebo limity - jeho slávy.

Russell Crowe, další velké jméno, se objeví v Robinu Hoodovi režiséra Ridleyho Scotta. Film byl dokonce zahajoval letošního filmového festivalu v Cannes. Mohou být ale i jeho dny coby hvězdy sečteny? I Crowe (45) vychází příliš draho.

Loni v roli reportéra zazářil ve výborném krimithrilleru State of Play (Na odstřel), v němž doslova na poslední chvíli nahradil Brada Pitta, který těsně před cvaknutím startovací klapky odstoupil. Honorář pro Crowa byl ale údajně tak vysoký, že film prostě nemohl vykázat zisk.

Foto: Profimedia.cz

Russel Crowe si zahrál zatím poslední verzi legendárního anglického hrdiny Robina Hooda.

Čím déle bude hospodářský útlum trvat, tím méně je pravděpodobné, že se něco podobného bude opakovat, podotkl The Daily Telegraph. Peníze jsou zkrátka to hlavní.

Po filmových hvězdách není taková poptávka, protože film je bohužel už nepotřebuje. Stačí si uvědomit, že v době, kdy si Avatar užíval svůj největší úspěch, by se bývaly jeho „hvězdy“ Sam Worthington a Zoe Saldanaová mohly procházet po londýnské Oxford Street, aniž by je někdo zastavil nebo si jich všiml.

Foto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal má být hvězdou filmu Princ z Persie: Písky času na motivy počítačové hry. Na taková témata se studia upínají.

Kdo nejvíc vydělal?

V miliónech USD

1. Daniel Radcliffe 41

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5 5. Denzel Washington 31

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5 5. Denzel Washington 31 6. Emma Watsonová 30

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5 5. Denzel Washington 31 6. Emma Watsonová 30 7. Rupert Grint 30

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5 5. Denzel Washington 31 6. Emma Watsonová 30 7. Rupert Grint 30 8. Owen Wilson 29

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5 5. Denzel Washington 31 6. Emma Watsonová 30 7. Rupert Grint 30 8. Owen Wilson 29 9. Nicolas Cage 28

1. Daniel Radcliffe 41 2. Ben Stiller 40 3. Tom Hanks 36 4. Adam Sandler 31,5 5. Denzel Washington 31 6. Emma Watsonová 30 7. Rupert Grint 30 8. Owen Wilson 29 9. Nicolas Cage 28 10. Russell Crowe 28

Zdroj: Vanity Fair, údaje za rok 2009

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám