Hlavní obsah

Lékař našel u Kutné hory dinosaura

Novinky, Eva Zajíčková, Právo
KUTNÁ HORA

Celé generace českých paleontologů snily, že jednou objeví pozůstatky dinosaurů i na domácím území. Jejich naděje živil nález zkamenělých stop v severních Čechách, které po tomto vyhynulém prehistorickém druhu zůstaly v měkkém sedimentu. Senzační vědecký objev ale od nynějška patří amatérskému sběrateli zkamenělin.

Článek

První kosterní pozůstatky dinosaura v Česku objevil teprve před pár týdny lékař Michal Moučka a jeho dva synové, když se spolu vydali hledat do okolí Kutné hory docela běžné zkameněliny. V úterý je spolu s odborníky představil veřejnosti na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

"Byla to úplná náhoda. Už jsme se vraceli, když jsem zahlédl vyčnívat kousek kosti. Vykopali jsme ji běžnými nástroji, které jsme zrovna měli s sebou a celé dva týdny jsem ji čistil od nánosů," popisuje lékař nečekaný objev. V první chvíli ho prý napadlo, že by mohlo jít zrovna o tento vyhynulý prehistorický druh, ale pak prý myšlenku zahnal: "Bylo to velmi nepravděpodobné."

Jenže paleontologové přírodovědecké fakulty jeho prvotní domněnku potvrdili: stehenní kost zřejmě patřila dospělému jedinci, který mohl odhadem měřit 2,5 až 3,5 metru na výšku a do 5 metrů na délku a živil se rostlinami, které spásal na břehu křídového moře. Na Kutnohorsku se tento býložravec procházel zhruba před 95 milióny let.

Stopy po žraločích zubech

"Zatím jsme marně hledali ještě další kosti nebo zbytky vajec. Patrně spadl do vody a proud nesl jeho tělo, mohou to být i desítky kilometrů," míní profesor paleontologie Oldřich Fejfar. Podle paleontologa Martina Košťáka byla kost poničena žraločími zuby, což potvrzuje, že dinosaurus mohl žít i velmi daleko od místa nálezu.

Dinosaurus patrně patřil k čeledi Inguanodontidae, ale o jaký rod by mohlo jít, si zatím nikdo netroufá odhadnout. "Je jich strašně moc, jenže se liší stavbou zubů. A ty my ještě nemáme k dispozici," vysvětlil Fejfar. Univerzitní odborníci proto plánují příští jaro podniknout poblíž místa nálezu další výzkum Právě proto ještě nechtějí lokalitu upřesnit. "Známe české sběratele, do jara by tam nic nebylo," směje se Košťák.

Jenže Oldřich Fejfar je pesimista: "Je pravděpodobné, že nález se hned tak brzy nezopakuje. Vrstvy, ve kterých by mohly být další kosti, už nemusí vůbec existovat. To je právě smůla paleontologie." Internista kutnohorské nemocnice Michal Moučka o dalším osudu dinosaurovy kosti zatím nerozhodl. "Samozřejmě ho nemám doma ve skříni, ale zatím si ho ponechám u sebe," řekl lékař, který doufá, že bude smět asistovat u jarního výzkumu. Podle kosti nyní vzniknou dva sádrové odlitky, jeden dostane přírodovědecká fakulta, druhý Národní muzeum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám