Hlavní obsah

Obyvatelé Chebu vytvořili rekord v hromadném focení

Právo, Martin Polák
Cheb

Český rekord v počtu zaregistrovaných lidí na jedné fotografii vytvořili v pátek obyvatelé Chebu. Slovenský fotograf Miro Švolík jich zachytil přesně 950. Svými těly vytvořili číslici 950. Ta symbolizuje výročí od první zmínky o městě, které oslaví Cheb v příštím roce.

Foto: Martin Polák, Právo

Lidé z Chebu vytvořili rekord v podobě čísla 950, které symbolizuje výročí města.

Článek

"Napadlo mě, že pro propagaci oslav v příštím roce by bylo dobré mít nějakou super netradiční fotku, která by se použila na plakáty, na pozvánky a podobně," řekl autor nápadu a ředitel chebské Galerie 4 Zbyněk Illek. Podle něj se akce chystala už od letošního ledna.

Samotné focení, kdy fotograf stál na plošině hasičského žebříku ve výšce asi 30 metrů, trvalo pár okamžiků. Předcházela mu však asi hodinová příprava, kdy Švolík udílel pokyny a lidé se dole na náměstí Jiřího z Poděbrad podle nich rovnali.

Foto: Martin Polák, Právo

Chebské náměstí těsně před focením.

Foto: Martin Polák, Právo

Kdo chtěl být na fotografii, musel se zaregistrovat.

„Dělali jsme dvě tréninková focení, poprvé úplně bez lidí, pak s 30 dobrovolníky. Teprve tehdy jsme přišli na to, že číslici uděláme negativně, to znamená, že lidé vyplní prostor kolem číslic a číslice bude vytvářet dlažba náměstí," popsal Illek.

Podle starosty Chebu Jana Svobody se akce vydařila a snímek se použije na propagační materiály města.

Foto: Martin Polák, Právo

Mezi dobrovolníky byly i desítky dětí z mateřských škol.

Rekord potvrdil zástupce agentury Dobrý den z Pelhřimova Robert Zauer. „Dnes padl český rekord, kdy 950 lidí vytvořilo pro fotku negativně číslici 950," uvedl po skončení focení Zauer.

Reklama

Výběr článků

Načítám