Hlavní obsah

Syřané Medvěděvovi brutálně zprznili ruskou hymnu

– Damašek
Novinky, Luděk Fiala

Těžkou zkoušku trpělivosti připravil ruskému prezidentovi Dmitriji Medvěděvovi syrský orchestr při oficiálním uvítacím ceremoniálu na státnické návštěvě Damašku. Syrští hudebníci zřejmě dostali partitury na poslední chvíli, a tak se jim z nástrojů linulo cosi, co melodii kdysi sovětské a dnes ruské hymny připomínalo jen vzdáleně.

Článek

Syrský prezident Bašár Asad přijal Medvěděva ve své damašské rezidenci, kde oba prezidenti vyslechli hymny svých zemí. Když však arabští muzikanti spustili, bylo jasné, že hymnu Ruské federace buď nikdy v životě nehráli, nebo se rozhodli obohatit aranžmá o orientální čtvrttónové intervaly, které necvičenému evropskému uchu nemusí znít úplně libozvučně. Pravděpodobnější se zdá první varianta. Medvěděv byl prvním prezidentem ruské federace, který kdy Sýrii navštívil.

Ke cti ruského prezidenta je nutné zmínit, že mučivé chvíle prznění hymny svého státu ustál bez hnutí brvou.

Hymnu Ruské federace, jak zní oficiální název skladby, napsal v roce 1943 Alexandr Vasilijevič Alexandrov. Řada Čechů a Slováků si její melodii pamatuje jako hymnu bývalého Sovětského svazu začínající slovy „Sojuz něrušimyj“. Od roku 2000 je tato skladba i hymnou Ruska, slova k ní napsal spoluautor textu sovětské verze Sergej Vladimirovič Michalkov.

Foto: Khaled al-Hariri, Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv v Damašku se svým syrským protějškem Bašárem Asadem

Medvěděv na návštěvě Sýrie se svým protějškem Asadem probíral spolupráci obou zemí zejména v oblasti energetiky. Moskva chce pomoci Damašku postavit jadernou elektrárnu. Přitom Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) už dva roky prověřuje podezření, že se Syřané s pomocí Severokorejců pokoušeli postavit jaderný reaktor. Izraelské letectvo jej v září 2007 zničilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám