Hlavní obsah

Nedopalky mohou zabránit korozi kovů, zjistili vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Novátorský způsob využití cigaretových nedopalků objevili čínští vědci. Ti tvrdí, že chemikálie extrahované z použitých cigaretových filtrů ochrání ocelové trubky před korozí, napsal server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

V Číně přišli na nové využití cigaretových nedopalků.

Článek

Podle výzkumu, který byl zveřejněn v časopise Industrial and Engineering Chemistry Research, by se mohlo stát recyklování všudypřítomných cigaretových "špačků" finančně životaschopným.

Na cigaretové nedopalky člověk narazí kdekoli, ať se prochází po chodníku, v lese nebo po pláži. Každý rok jich v životním prostředí skončí zhruba 4,5 biliónu. Například v moři nedopalky vydrží až 15 let a obsahují chemikálie, které jsou jedovaté pro mnoho druhů ryb.

Nedopalky ve vodě uvolňují devět chemických složek

Čínští vědci však tvrdí, že objevili způsob, jenž by mohl přinést zisk z jejich recyklace. Ponořením nedopalků do vody z nich dokázali extrahovat devět různých chemických složek včetně nikotinu.

Když pak tyto vylouhované látky nanesli na ocelové trubky běžně používané v ropném průmyslu, prokázaly se jako velmi účinné při bránění korozi, a to dokonce i v drsných podmínkách. Náhrada rezivějících trubek je přitom největším průběžným nákladem ropných společností po celém světě.

Třetina všech cigaret se vykouří v Číně

Čína rozhodně netrpí nedostatkem cigaretových nedopalků, s nimiž vědci mohou experimentovat. Třetina všech cigaret spotřebovaných na světě se změní v obláčky dýmu právě v Číně a Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že se v této zemi každou minutu vykouří tři milióny cigaret.

Reklama

Výběr článků

Načítám