Hlavní obsah

Sedmnáctiletá dívka nestárne, stále vypadá jako batole

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reistertown

Brooke Greenbergová z Reistertownu v americkém státě Arkansas trpí vzácnou poruchou DNA. Ta je pravděpodobně zodpovědná za to, že ačkoliv je dívce 17 let, stále je uvězněná v těle batolete. Její mentální a fyzická vyspělost se zasekla na úrovni ročního dítěte. Vědci po letech zřejmě odhalili příčinu jejího stavu. Ta by navíc podle nich mohla nést klíč ke stárnutí.

Článek

Brooke Greenbergová bude za rok dostatečně stará, aby mohla jít k volbám. Něčeho takového však bohužel nebude schopná. Stále měří jen 76 centimetrů, nemluví a vydává pouze nesrozumitelné zvuky. Doktoři nejdříve označili její stav jako Syndrom X, protože si s ním nevěděli rady. Nyní jsou však o krok blíže vyřešení celé záhady.

Nové lékařské studie ukazují, že neschopnost dívky vyrůst může souviset s defekty v jejích genech. Vědci věří, že když porovnají její DNA s genetickou informací zdravých lidí, mohli by snad identifikovat geny zodpovědné za proces stárnutí. Od toho by se mohl odvíjet vývoj nových léčebných procedur na obtíže spojené se stářím.

Genová mutace

V Londýně se bude v tomto týdnu konat konference, která shromáždí přední světové odborníky na stárnutí. Ti budou probírat některá zjištění z případu Brooke Greenbergové.

"Domníváme se, že stav Brooke nám dává unikátní šanci pochopit proces stárnutí. Myslíme si, že má mutaci v genech, která kontroluje její stárnutí a vývoj, takže se zdá, jakoby se dívka zasekla v čase," uvedl Richard Walker z Floridské lékařské univerzity.

Má stále ještě mléčné zuby

Brooke, která se narodila v městečku Reistertown nedaleko velkoměsta Baltimore, působila nejdříve jako zcela zdravé dítě. Nicméně krátce před svými druhými narozeninami prošla sérií obrovských zdravotních obtíží a brzy bylo jejím rodičům Howardovi a Melanii jasné, že se jejich potomek nebude vyvíjet normálně. Má stále ještě mléčné zuby.

Podle doktorů je Brooke schopná dělat určité posunky a vnímat zvuky. Její kosti jsou zhruba ve stavu, jako kdyby jí bylo deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám