Hlavní obsah

Lidé si dávají směny u tlačítka pro chodce jako protest proti kamiónům

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dorset

Skupinka obyvatel z anglické vesnice Chideock v hrabství Dorset se střídá u tlačítka na semaforu pro chodce. Mačkají ho stále dokola a když vidí kamión, schválně přes přechod přecházejí velice pomalou chůzí. Jejich cílem je vypudit z jejich vesnice kamiónovou dopravu, která ničí nejen jejich silnice, ale především staré historické domy, které se údajně otřásají v samých základech.

Foto: Profimedia.cz

Mačkání tlačítka na přechodu pro chodce je hlavní součástí protestu obyvatel obce Dorset. Ilustrační foto

Článek

Iniciátorem celého protestu je sedmasedmdesátiletý Tony Fuller, který strávil svými „směnami“ u tlačítka na přechodu pro chodce již mnoho hodin. Jako důchodce má oproti ostatním i více času, proto se ujal hlavní úlohy.

Pokaždé, když mají auta a kamióny červenou, chodí lidé velice pomalu přes silnici A35 vedoucí jejich vesnicí. Občas nosí i transparenty, které naznačují jejich nesouhlas s projíždějícími kamióny.

Úřady nepomohly, proto situaci řeší sami

Za 45 minut se demonstrantům podařilo vytvořit kolonu dlouhou i sedm kilometrů. Na úřadech totiž se svými peticemi obyvatelé vesnice neuspěli, proto se uchýlili až k podobně extrémním praktikám.

„Každému řidiči automobilu, kterého jsme našimi protesty mohli dostat na pár minut do nepříjemné situace, bych vyřídil, že my jsme tady v nepříjemné situaci 24 hodin sedm dní v týdnu,“ uvedl nekompromisně Fuller.

Řidiči kamiónů využívají silnici v Dorsetu jako další možnost cesty mezi městy Plymouth a Southampton. Tony Fuller přitom obviňuje i navigační systémy, které jim tuto variantu nabízí jako alternativu k silnici A303. Všichni zúčastnění však hodlají vytrvat a kamiónovou dopravu na silnici vedoucí jejich vesnicí omezit na minimum.

Reklama

Výběr článků

Načítám