Hlavní obsah

Mamuti by mohli znovu ožít díky experimentu z Jurského parku

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Podle vědců není vyloučené, že by mamuti mohli znovu chodit po naší planetě. K jejich vzkříšení by mohl pomoci experiment z filmu Jurský park. Právě v tomto sci-fi thrilleru z roku 1993 biologové použili DNA vyhynulých dinosaurů a dokázali je znovu probudit k životu. Tento pokus je sice u opravdových dinosaurů nemožný, ale na tisíce let vyhynulé mamuty by údajně zafungovat mohl.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců by mamuti mohli znovu ožít díky jejich dochovanému DNA.

Článek

Mamuti museli před 25 tisíci lety přežít i velice drsné podmínky na Arktidě. K uchování tepla jim tehdy nestačila pouze hustá srst odolná vůči mrazu, ale také nemrznoucí krev, která kolovala v žilách těchto impozantních zvířat.

Kanadští vědci věří, že ke znovu vzkříšení mamutů by mohli použít nejen jejich vlastní DNA, ale také proteiny z těl jiných dosud žijících zvířat. Pomoci v experimentu by mohl především slon indický, který je blízký příbuzný mamuta.

DNA stará 43 tisíc let

Vhodnou mamutí DNA by odborníci získali z dochovaných zmrazených kostí sibiřských exemplářů starých až 43 tisíc let. Krev mamutů se dobře přizpůsobovala mrazům a právě proto se dochovalo i jejich DNA v kostech, které se před lety našly ještě stále ještě zmrzlé.

„Jejich nemrznoucí krev byla schopná přenášet kyslík do celého těla i při velice nízkých teplotách,“ řekl profesor Kevin Campbell, který se podílí na výzkumu mamutů. Z tohoto důvodu je proto nepravděpodobné, aby se tato technika použila i na jiné druhy zvířat, které vyhynuly před několika milióny let.

Reklama

Výběr článků

Načítám